– Norges Bank overvåker situasjonen fortløpende, og tar nødvendige grep for å sikre at våre systemer er operative og at viktige aktiviteter forløper som normalt. Vi har beredskap og etablerte rutiner for å iverksette tiltak dersom det skulle være nødvendig. Likviditetssituasjonen i bankene blir vurdert fortløpende, sier Norges Bank-sjef Øystein Olsen til DN.

Mandag stupte hovedindeksen på Oslo Børs, og endte dagen ned 8,14 prosent fra sluttkurs fredag, etter at oljeprisen falt drastisk natt til mandag. Flere har mistenkt at Norges Bank planlegger å kutte styringsrenten, slik den amerikanske og den kanadiske sentralbanken gjorde forrige uke. Spørsmålet har da vært om dette vil skje før det planlagte rentemøtet 19. mars.

– Våre vurderinger av utsiktene for norsk økonomi vil bli offentliggjort i forbindelse med neste rentebeslutning 19. mars, sier Olsen.

Tror på rentekutt

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror ikke vi kommer til å oppleve et kutt i styringsrenten før rentemøtet, gitt uttalelsen til Olsen.

– Han var ganske tydelig på at vurderinger om pengepolitiske tiltak kommer på rentemøtet. Det virker ikke som de som hadde sett for seg at det skulle komme tiltak før rentemøtet, får rett, sier hun til DN.

Hun tror imidlertid Norges Bank planlegger å kutte renten, for å bedre økonomien.

– Vi ser koronaeffekten i markedet, samtidig som Norges Bank pleier å kutte renten ved oljeprisfall. Summen av disse to faktorene gjør at vi tror på rentekutt, sier Haugland.

Verste siden finanskrisen

Mandagens børsras på 8,14 prosent er det største fallet siden finanskrisen i 2008.

Alt av oljeaksjer raser nedover på børs mandag etter at oljeprisen stuper 22 prosent etter en fastlåst situasjon mellom Opec og Russland, og et Saudi-Arabia som har varslet priskrig.

– Når noe sånt har skjedd før, har aksjekurser vært svake i forkant og i etterkant. Aksjekursene har da falt i tre til fire måneder etterpå. Det kan godt hende skjer nå også, sier analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets til DN.

Prisen på nordsjøoljen brent, som brukes som referanse for oljehandel verden over, ligger mandag på 35 dollar per fat. Få eller ingen oljeselskaper tjener penger med den prisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.