Norges Bank vil i april kjøpe valuta for 1,5 milliarder kroner på vegne av staten hver dag, fremgår det av en melding fredag. I praksis innebærer dette altså et salg av norske kroner.

I mars ble det daglige kronesalget kuttet til 1,7 milliarder kroner per dag, etter å ha vært på 1,9 milliarder kroner per dag i februar.

Gjennomsnittet i første kvartal har ligget på 1,7 milliarder kroner per dag, skriver Handelsbanken Capital Markets i en morgenrapport. Meglerhuset ventet på forhånd at kronesalget ville bli redusert til 1,4 milliarder kroner per dag i april.

Kronen svekker seg noe mot både dollar og euro i etterkant av offentliggjøringen.

Den norske stat får oljeinntekter både i kroner og dollar og andre valutaer. Fra 2014 var pengestrømmen i kroner ikke nok til å dekke budsjettunderskuddet, og Norges Bank måtte derfor veksle om noen av inntektene i valuta til kroner.

Det ble det slutt på i fjor vår. De enorme petroleumsinntektene gjør at det har vært nok til å dekke budsjettunderskuddet. Derfor har Norges Bank i stedet solgt kroner hver dag for å veksle til annen valuta som puttes i Oljefondet.

Gjennom sommeren i fjor lå Norges Banks kronesalg på 1,5 milliarder per dag i juni, juli og august, før kronesalget ble økt til 3,5 milliarder i september som følge av ekstraordinære inntekter fra de norske olje- og gasselskapene.

Kronesalget toppet ut på 4,3 milliarder kroner i oktober, før det ble senket til 3,7 milliarder i november og 1,9 milliarder i desember.

Den norske kronen har svekket seg markant mot både dollar og euro så langt i 2023.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.