Norges Bank vil kjøpe valuta på vegner av staten for tilsvarende 3,7 milliarder kroner per dag i november, fremgår det av en melding fra sentralbanken mandag.

Altså kutter Norges Bank i kronesalget sammenlignet med inneværende måned. For oktober kunngjorde sentralbanken for en måned siden at kronesalget skulle være på 4,3 milliarder kroner per dag, opp fra 3,5 milliarder kroner daglig i september.

Gjennom sommeren har Norges Banks kronesalg ligget på 1,5 milliarder per dag i juni, juli og august, før kronesalget altså ble økt den første høstmåneden.

Da kronesalget så ble økt igjen i oktober skrev sentralbanken at økningen kom som følge av et høyere anslag på inntekter i norske kroner fra petroleumsnæringen.

Kronen holder seg nær uendret mot både dollar, euro og britisk pund i minuttene etter kunngjøringen fra Norges Bank.

I en analyse skriver Nordea Markets' Dane Cekov at kronesalget, selv om det blir kuttet fra oktober, likevel er stort.

– Kombinert med en fornyet periode med lavere risikotaging i markedet impliserer dette en fortsatt tøff tid for den norske kronen fremover. Stemningen i markedet har vært stort sett nøytral i oktober, men kronen står overfor press fra pensjonskasser i møte med fallende aksjer og obligasjoner, skriver Cekov.

Han viser også til at slutten på året vanligvis er en tøff periode for den norske kronen.

– Vi tror ikke i år blir noe unntak, gitt det makroøkonomiske bildet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.