Onsdag sjokkerte Hydro markedet ved å kunngjøre at selskapet vil stenge ned hele sin virksomhet i Brasil, inkludert aluminaraffineriet Alunorte, bauksittgruvene Paragominas og smelteverket Albras.
Årsaken til nedstengningen var at det gamle rødslamdeponiet ved Alunorte, DRS1, var fullt og ikke lenger kunne brukes. Samtidig har Hydro fått forbud mot å bruke det nye og moderne rødslamdeponiet, DRS2, og en moderne tørketeknologi kalt pressfilter.
Etter at Hydro varslet om full nedstengning denne uken fikk selskapet på plass flere møter med brasilianske myndigheter. Natt til lørdag meldte Hydro at selskapet har fått én tillatelse til å bruke det nye pressfilteret.
Men fortsatt er det uklart om selskapet klarer å unngå full nedstengning. For ifølge Hydro trenger Alunorte nok en tillatelse, som ennå ikke er på plass.
«Krevende uke»
– Vi har fått godkjennelse fra Ibama om å benytte pressfilteret, men trenger fortsatt en tillatelse fra Semas før vi kan gå tilbake til 50 prosent drift ved Alunorte og jobber nå med å etablere all nødvendig dokumentasjon til Semas. Vi skal ha et oppfølgingsmøte med dem mandag, sier assisterende kommunikasjonsdirektør i Hydro, Erik Brynhildsbakken.
Beslutningen om å stenge produksjonen var en nødvendig, operasjonell beslutning fra Alunorte for å ivareta integriteten til deponiet DRS1, påpeker han.
– Alunorte har hatt dialog med myndighetene over tid for å kunne ta i bruk pressfilteret, da denne teknologien gir mer stabile rester med betydelig mindre vanninnhold enn konvensjonelt trommelfilter. Dette gjør det mulig å lagre avfallet på en annen og mer stabil måte. Denne dialogen har inntil nå ikke gitt resultater, men fredag fikk vi altså et positivt svar, sier Brynhildsbakken.
Han legger ikke skjul på at den siste uken har vært svært krevende for Hydros Brasil-organisasjon, da full nedstengning av Alunorte ville føre til alvorlige og vidtrekkende konsekvenser.
– Våre ansatte har opplevd stor uro og usikkerhet i denne situasjonen, ikke bare ved Alunorte, men også ved bauksittgruven Paragominas og vårt deleide aluminiumverk Albras. I tillegg har situasjonen også medført økt usikkerhet ved våre norske aluminiumverk. Vi har derfor jobbet på spreng for å finne en praktisk løsning for å forhindre dette, og bruk av pressfilteret representerer en slik løsning da bruk av denne teknologien vil forlenge levetiden til deponiet DRS1, sier Brynhildsbakken.
Får bruke ny tørketeknologi
Hydros aluminaraffineri Alunorte fikk 5. oktober godkjennelse fra Ibama, de føderale miljømyndighetene, til å bruke den nye og moderne pressfilter-teknologien for å prosessere bauksittrester, noe som vil forlenge levetiden til DRS1-deponiet for bauksittrester og la Alunorte fortsette driften på en trygg måte.
– Vi er forberedt på å starte opp igjen driften og takker for all støtten vi har fått fra myndighetene og i lokalsamfunnet. Vi gjør nå alt vi kan for å komme tilbake i produksjon, samtidig som vi opprettholder dialogen med myndighetene for å gjenoppta full produksjon, sier John Thuestad, leder for Hydros forretningsområde Bauksitt og Alumina.
Basert på Ibamas beslutning vil Alunorte jobbe med Semas, den statlige miljømyndigheten i Pará, for å få tillatelse til å bruke pressfilteret på DRS2. Pressfilteret gir mer stabile rester med betydelig mindre vanninnhold enn trommelfilteret. Etter å ha mottatt denne tillatelsen vil Alunorte være i stand til å gjenoppta produksjon på 50 prosent kapasitet.
Mistet tillatelsen til å bruke pressfilter
– Det gamle filteret er mindre effektivt og fjerner mindre fuktighet. Restavfallet blir dermed løsere og mindre stabilt enn det pressfilteret vil kunne gjøre, sa kommunikasjonsdirektør Halvor Molland til DN på torsdag.
Men nå håper Hydro å kunne bruke det nye filteret på det gamle deponiet.
– Da vil vi få en tørrere og mer stabil masse, og kan da bygge opp deponiet på en annen måte, sa Molland.
Siden 1. mars har Alunorte operert på 50 prosent av sin kapasitet, etter ordre fra Semas og domstolene. Følgelig har bauxitt-gruven Paragominas og aluminiumverket Albras også redusert produksjonen med 50 prosent.
Både Alunorte og Paragominas har gitt kollektive ferier til rundt 1000 ansatte for å bevare jobber og redusere virkningen av den reduserte aktiviteten. I juli suspenderte Paragominas midlertidig arbeidsavtaler for 80 ansatte og terminerte kontrakten for 175 ansatte hos entreprenører.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
- Leder for næringskomiteen om Hydro-krisen: – Definitivt alvorlig
- Brasilianske statsadvokater ut mot Hydro
- Bråstopp satte fart på Brasil
- Geologer tok Hydro på sengen
- Hydros Brasil-krise kan gi deg langt billigere strøm i vinter
- Hydro kalt inn på teppet til brasilianske myndigheter
- Hydro-tillitsvalgt frykter konsekvensene for norske verk