Aluminiumsprodusenten Hydro la torsdag morgen frem regnskapstall som viste at selskapet fikk et underliggende driftsresultat på 534 millioner kroner i fjerde kvartal. Dette er en nedgang på over tre milliarder kroner fra et driftsresultat på 3,56 milliarder kroner i samme kvartal året før.

Ifølge estimater Hydro har innhentet blant 15 analytikere var det på forhånd ventet et underliggende driftsresultat på 1,21 milliarder kroner i kvartalet. Hydro leverer under halvparten av dette, og skuffer dermed stort.

– Resultatene våre reflekterer den krevende situasjonen vi står overfor i Brasil, i tillegg til økte råvarekostnader, sier Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg.

Man må helt tilbake til andre kvartal 2013 for å finne et like svakt driftsresultat som selskapet i dag legger frem.

Store tap i kjernevirksomheten

Det er Hydros viktigste forretningsområde, primærmetall – det vil si råaluminium, som bidrar mest til resultatfallet. Denne kjernevirksomheten, som inkluderer alle de norske og utenlandske smelteverkene, leverte i fjerde kvartal et underliggende driftsresultat på minus 677 millioner kroner.

Driftsunderskuddet i primærmetall var betydelig større enn selv den mest pessimistiske analytikeren hadde ventet. Det laveste estimatet for denne divisjonen blant de 15 analytikerne Hydro snakket med var på minus 386 millioner kroner.

Dette er første gang på syv år at primærmetall-divisjonen leverer et driftsunderskudd. Til sammenligning hadde dette forretningsområdet et driftsoverskudd på hele 1,38 milliarder kroner i fjerde kvartal 2017.

– Alunorte-situasjonen er hovedforklaringen på at de taper penger innenfor primærmetall i fjerde kvartal, sa SEB-analytiker Truls Engene til DN på tirsdag.

Rammes av kostnadssmell

Det har nå gått over 11 måneder siden Hydro ble tvunget til å halvere produksjonen ved aluminaraffineriet Alunorte etter oversvømmelser og utslipp av ubehandlet regnvann. Bortfallet av denne produksjonen fikk aluminaprisene til å skyte i været, samtidig som at Hydro ble tvunget til å kjøpe inn mer av denne viktige råvaren i markedet.

Denne kostnadssmellen, i kombinasjon med fallende aluminiumspriser er årsaken til det kraftige lønnsomhetsfallet innen primærmetall.

Blant analytikerne var det på forhånd ventet at primærmetall ville levere et underliggende driftsunderskudd på 68 millioner kroner i fjerde kvartal. Fasit ble altså et underskudd på 677 millioner.

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg sier i en børsmelding torsdag at aluminaraffineriet Alunorte har gjort fremskritt mot å kunne gjenoppta normal produksjon, men at det fortsatt er usikkert når det vil kunne skje.

Reddes av høye strømpriser

I tillegg til å være en av verdens største aluminiumsselskaper, er Hydro også Norges tredje største produsent av vannkraft. Strømprisene i Norge har steget kraftig de siste månedene og nådde i januar de høyeste nivåene på ni år.

Dette tjener Hydro fett på. Selskapets energidivisjon leverte i fjerde kvartal et underliggende driftsresultat på 500 millioner kroner.

– Økningen skyldes hovedsakelig vesentlig høyere priser, skriver Hydro i en børsmelding.

Til sammenligning leverte det samme forretningsområdet i fjerde kvartal 2017 et driftsoverskudd på 457 millioner kroner. Analytikerne ventet i snitt at kraftvirksomheten ville levere et driftsoverskudd på 514 millioner kroner.

Kraftig fall i Brasil

Produksjonsrestriksjonene ved verdens største aluminaraffineri, Alunorte, har ført til at Hydro også er blitt nødt til å halvere produksjonen ved bauksittgruvene Paragominas og smelteverket Albras i Brasil.

Alunorte og Paragominas utgjør det aller meste av virksomhetsområdet Bauksitt og Alumina. Også denne divisjonen må se at resultatet krymper voldsomt på grunn av utslippsskandalen.

I fjerde kvartal 2018 leverte Bauksitt og Alumina et underliggende driftsresultat på 493 millioner kroner. Dette er en betydelig nedgang fra et driftsoverskudd på 1,87 milliarder kroner i samme periode året før. På forhånd ventet analytikerne at Hydros bauksitt- og alumina-virksomhet ville levere et driftsoverskudd på 376 millioner kroner i fjerde kvartal.

Svakt nedstrøms

Også Hydros nedstrømsvirksomhet skuffer stort i fjerde kvartal. Valsede produkter leverer et driftsunderskudd på 113 millioner kroner, mens ekstruderte produkter leverer et overskudd på 202 millioner kroner. På forhånd var det ventet at begge disse forretningsområdene ville levere et overskudd på henholdsvis 48 og 350 millioner kroner.

– Selv om 2018 har vært et krevende år for Hydro, har vi også tatt flere viktige skritt for å sikre vår fremtidige konkurranseevne. Vi har blant annet integrert forretningsområdet Ekstruderte Løsninger, nådd full produksjon ved teknologipiloten på Karmøy, sikret vårt fremtidige kraftbehov i Norge og forbedret resultatene ved den nye produksjonslinjen for bilkomponenter i Tyskland, sier Brandtzæg i børsmeldingen.

Styret i Hydro foreslår å utbetale et utbytte på 1,25 kroner per aksje for 2018. Dette er ned fra 1,75 kroner for 2017.

– Dette reflekterer selskapets robuste finansielle stilling, men også et krevende år for selskapet, skriver Hydro.

Selskapet har et uttalt mål om at det årlige utbyttet ikke kan være lavere enn 1,25 kroner per aksje.

På grunn av Alunorte-situasjonen nådde ikke Hydro målene i kostnadskutt-program «Better» i 2018, og slår allerede nå fast selskapet ikke vil nå målene i 2019 heller.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump: – Vi har den heteste økonomien i verden
01:30
Publisert: