Fredag falt Hydro-aksjen videre på Oslo Børs etter at Hydro la frem svært skuffende resultater for fjorårets siste tre måneder torsdag. Høyere innkjøpspriser på råvarer og lavere inntekter smalt i regnskapene, og aksjen har falt mer enn ti prosent på tre dager.

I Hydros presentasjon av tallene torsdag var det dessuten én nyhet som preget konsernsjef Svein Richard Brandtzæg: Den enorme deponiulykken på et av anleggene til den brasilianske gruvegiganten Vale.

– Jeg vil gjerne rette oppmerksomheten mot den tragiske ulykken i Brumadinho, med mer enn 300 omkomne og savnede. Våre tanker går til deres familier, venner og kolleger, sa Brandtzæg.

Hydro har i mange år samarbeidet med Vale, et av verdens største gruveselskaper, blant annet i felles eierskap av det gigantiske Alunorte-anlegget. Hydro eier i dag anlegget alene. Brandtzæg understreket at Hydro ikke risikerer noen tilsvarende ulykke som Vales.

– Disse er bygget annerledes, de har en annen teknologi, og et langt tørrere innhold, sa han om Hydros anlegg.

«Ja, vi får spørsmål»

Brandtzægs budskap til analytikerne er det samme som Hydro nå forsøker å få gjennom i Brasil – til befolkningen, politikere, miljømyndigheter og domstoler.

For ulykken har rystet tilliten til gruveindustrien, og det er andre gang på noen få år landet rammes. I 2015 mistet 19 personer livet i en tilsvarende ulykke i delstaten Minas Gerais øst i Brasil.

Hydro merker nå et nytt press.

– Ja, vi får spørsmål. Så blir det en del mer undersøkelser og besøk. Det er vi klare for, sier Hydros Brasil-sjef John Thuestad.

– Det er klart at nå er det ganske stor usikkerhet etter at man har hatt to store ulykker i Brasil. Vi følger dette tett og passer på å være involvert. Vi er veldig aktive på å være med og påvirke diskusjonen som skjer i gruveindustrien i Brasil nå. Vi føler det er viktig å vise at vi har en annen og sikrere teknologi, sier Thuestad.

Han bekrefter at Hydro også jobber mot toppolitikere.

– Vi bruker alle de kontaktpunktene vi har, både lokalt og på statlig og føderalt nivå.

Onsdag inviterte Hydro politikere og miljømyndigheter til Hydros egne deponier i Paragominas, der selskapet graver opp den rødfargede bauksitten, som er nøkkelingrediensen i aluminiumsproduksjon.

43 milliarder forduftet

Deponiene i Paragominas er de eneste avfallsdeponiene Hydro har som kan sammenlignes med ulykkesdeponiet i Brumadinho. Dermed er det kritisk for Hydro å få vist frem Paragominas til politikere og miljømyndigheter etter varsler om innstramninger overfor hele gruveindustrien.

Situasjonen er sensitiv for Hydro, som i nesten et helt år har jobbet hardt for å få gjennomslag for å få Hydro-anleggene i Brasil tilbake til full produksjon. Alle Hydros tre store anlegg i aluminiumskjeden i Brasil har gått for halv maskin siden våren 2018, etter at Hydros eget anlegg ble oversvømmet. Det ble raskt stilt spørsmål ved om Hydros deponier kunne briste, slik det hadde skjedd i Minas Gerais få år tidligere, og Hydro ble pålagt å halvere produksjonen.

Siden den gang har Hydro-aksjen falt mer enn 37 prosent i verdi, og nær 43 milliarder av selskapets markedsverdi har forduftet.

En skuffende kvartalsrapport onsdag sendte Hydro-aksjen ned 5,58 prosent, og den handles dermed til det laveste nivået siden oktober 2016.

Hydro jobber nå med å få de brasilianske domstolene med på full produksjon, og Vale-ulykken kan påvirke den prosessen.

– Domstolen skal vurdere Alunorte. Men hvis produksjonen øker på Alunorte, vil vi øke tilsvarende ved Paragominas. Vi regner med, i lys av det som har skjedd, at dommeren vil bruke litt tid på å forstå forskjell på teknologiene og anleggene, sier Thuestad.

Han vil ikke antyde noe om hvorvidt domstolsbeslutningen nå tar lengre tid.

– Vi har veldig lite innsyn i hvor lang tid det kan ta.

«Politisk tøffere»

Selv om det ikke er noen direkte sammenheng mellom deponikatastrofen og Hydros Alunorte-prosesser, utelukker ikke aksjeanalytikerne som følger med på situasjonen konsekvenser.

– Men her er det viktig å skille mellom det som er faktiske realiteter og hva som er politiske beslutninger. Her er det mye annet som spiller inn enn rent rasjonelle vurderinger, sa Carnegie-analytiker Morten Normann tidligere denne uken.

– Alt annet like kan denne ulykken medføre at det er politisk tøffere å si ja til full produksjon enn det ellers ville vært.

– Denne ulykken har i hvert fall ikke en positiv effekt på Alunorte-prosessen. Det vil øke fokuset på sikkerhet, særlig i gruveindustrien, uttalte SEB-analytiker Truls Engene.

Tre mrd. svakere resultat

Hydro skuffet med et underliggende driftsresultat på 534 millioner kroner i fjerde kvartal 2018, tre milliarder kroner svakere enn samme kvartal året før. Dermed tjente Hydro under halvparten så mye penger i kvartalet som det analytikerne på forhånd hadde ventet. Aluminiumsgiganten har ikke levert et så dårlig resultat siden 2013.

Det var Hydros viktigste forretningsområde, primærmetall – det vil si råaluminium, som dro ned resultatet mest. Dette forretningsområdet leverte et driftsunderskudd på hele 677 millioner kroner i fjerde kvartal. Dette er det første underskuddet i denne divisjonen siden 2012, og det største underskuddet siden 2009.

Også Hydros nedstrømsvirksomhet knyttet til valsede og såkalte ekstruderte produkter leverte svakere resultater enn ventet. Det var alene høye strømpriser og Hydros egen kraftproduksjon som sørget for at kvartalet endte i pluss. Hydro er Norges tredje største produsent av vannkraft og energidivisjon leverte et resultat på 500 millioner kroner i fjerde kvartal. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

En podkast om bløff, bil og børs!

– De greiene her er bare helt sykehus! DN tok en runde med hotellinvestor Petter Stordalen som snart omringer Oslo S med hoteller
02:34
Publisert: