Nå jobbes det med en løsning for å få på plass en likviditetsfasilitet på 16 millioner Euro, opplyser Norske Skog i en melding fredag. 

– Vi er veldig fornøyde med at nøkkelaksjonærer er villig til å støtte operasjonen for å få Norske skog gjennom likviditetsfasiliteter slik som lånet som nå er tilbudt, opplyser toppsjef Lars Sperre i en melding fredag kveld.

Han mener den skisserte løsningen vil være en god løsning for stabil fremtidig drift.

– Vår papirindustri er konkurranseutsatt med en lys fremtid uavhengig av den endelige løsningen på kapitalstrukturen, mener Sperre.

De siste ukene har det vær en dragkamp i kulissene mellom aksjonærene som risikerer å sitte igjen med 10 prosent av verdiene sine og eierne av obligasjonslån.

– Etter måneder med diskusjoner med obligasjonseierne, er planen at vi i neste uke kan starte med de reviderte transaksjonsforslaget  som oppnår de fleste av kravene for rekapitaliseringsprosessen med støtte fra de store kreditorene og som er forankret hos aksjeeierne.

Fredag var den foreløpige fristen for Norske Skogs obligasjonseiere til å godta refinansieringsforslagene som er blitt lagt på bordet. 

Selskapet har en foreløpig avtale om frys av låneforpliktelsene med de fleste av sine långivere ut uken, hvor det var ventet at selskapet enten ville komme med et nytt refinansieringsforslag eller få på plass en ny såkalt stillstands-avtale med långiverne.

Regjeringen åpner for krisehjelp 

Kriserammede Norske Skog og dets rådgivere har jobbet på spreng for å finne en bedre finansieringsløsning for selskapet. Skyhøy gjeld etter lånefinansierte oppkjøp har over lengre tid truet med å velte selskapet, som har tapt hele egenkapitalen og som har slitt med å få de ulike långiverne og aksjonærene med på en løsning.

I forrige uke skrev DN at statsminister Erna Solberg og regjeringen åpner for krisehjelp til Norske Skog. 

– Dersom selskapet ikke kommer i mål med forhandlingene, vil vi selvsagt gjøre en grundig vurdering av hva som kan gjøres, sa Solberg til DN.

Krangling med revisor

I fjor var Norske Skog i krangel med sin revisor EY om verdsettingen av selskapets fabrikker og anlegg. EY mente selskapet burde ha skrevet ned verdier for minst to milliarder kroner og advarte i sin revisjonsberetning om at styret kunne bli holdt ansvarlig.

Det endte med at de to ble enige om å gå hver til sitt. Etter dette slet Norske Skog med å finne en revisor som ville jobbe for selskapet.

Til slutt ble fikk det kriserammede selskapet på plass en avtale med BDO i fjor sommer. Som en forutsetning for revisorjobben krevde BDO at tok vesentlige nedskrivninger av anleggsporteføljen.

Investor «rømmer skuta»

Tidligere i år sluttet Sven Ombudstvedt som administrerende direktør i Norske Skog og solgte seg helt ut av selskapet. Dette førte til at aksjekursen raste. Hittil i år er aksjen ned mer enn 85 prosent.

Privatinvestor Rikard Storvestre har vært den største private eieren i papirprodusenten, med en andel på om lag 3,6 prosent. For to uker siden opplyste Storvestre til DN at han tidligere i sommer solgte seg helt ut av Norske Skog.

– Jeg har solgt alt. Det var bare å rømme skuta, sa han.(Vilkår)

-Sparer oss mange penger
USAs president Donald Trump takket Russlands president Vladimr Putin for å utvise 755 amerikanske diplomater fra Russland.
00:22
Publisert: