– 2019 var et godt år, det er det ingen tvil om. Markedet gikk generelt bra i 2019, men vi gikk inn i 2020 noe svakere, men så har vi som alle andre koronarelaterte effekter, sier Sven Ombudstvedt, administrerende direktør i Norske Skog.

Mandag sendte papirselskapet ut årsrapporten for 2019, sammen med en børsmelding der det fremkom at 50 ansatte i selskapet har fått permitteringsvarsel. Ombudstvedt opplyser at dette i hovedsak henger sammen med at de har flere ansatte som bor i den sterkt koronarammede kommunen Frosta, og som derfor ikke slipper inn i Skogn i Levanger kommune hvor en av papirfabrikkene til Norske Skog ligger.

– Vi har ikke merket så mye direkte, men ettersom økonomien i Europa faller, så regner vi også med at vårt marked merker det. Logistikk og sånt blir også vanskeligere, men det er hovedsakelig økonomisk aktivitet som påvirker oss.

Fikk bonus på 7,5 mill.

2019 var ikke bare et godt år for selskapet, men også for Ombudstvedt selv. I tillegg til lønn på 2,38 millioner kroner i året, fikk han to bonuser på til sammen 7,56 millioner kroner. Totalt fikk han altså over ti millioner kroner i lønn og bonus.

– Jeg har ikke noe særlig tanker rundt det. 2019 var 2019, og da hadde vi en børsnotering og en obligasjonsutstedelse, så de bonusene er knyttet til dette.

– Du er ikke redd for at det fremstår litt umusikalsk nå som dere har sendt permitteringsvarsel til 50 ansatte?

– Nei, jeg tror de fleste skjønner at det er to forskjellige hendelser.

– Håper du på tilsvarende bonuser i 2020?

– Hehe, nei. Ikke hvis dette blir veldig langvarig nei.

– Andre bransjer som har det verre

I 2017 gikk Norske Skogindustrier asa, morselskapet til Norske Skog, konkurs. Norske Skog gjorde imidlertid et voldsomt comeback i 2018, og leverte et resultat før skatt på 1,6 milliarder kroner. 2019 ble et enda sterkere år, og fasiten endte på 2,2 milliarder kroner i resultat før skatt.

– Er det frustrerende at den situasjonen vi står i kommer nå som ting holdt på å snu for Norske Skog?

– Nei, det er jo frustrerende, men det er det for alle og ikke bare oss. Det er ikke noe verre for oss enn for andre, sier Ombudstvedt.

Han tror 2020 kan bli vanskelig for selskapet.

– Akkurat nå er det fryktelig vanskelig. Hadde vi ikke hatt koronasituasjonen ville nok 2020 vært på det jevne driftsmessig for oss. Hvis dette blir langvarig så er det ikke bra. Samtidig er det andre bransjer som har det verre enn oss.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.