Det ligger store penger i å bekjempe maur, mus, rotter og skjeggkre. Det beviser det norske oppkjøpsfondet Norvestor når det selger skadedyrkontrollselskapene Nomor og Pelias til det børsnoterte amerikanske selskapet ServiceMaster. Prisen er etter det DN erfarer rundt 1,9 milliarder kroner, som betyr at Norvestor og gründerne sitter igjen med en gevinst på hele 1,5 milliarder kroner.

Svein Olav Stølen er konsernsjef i Nomor. Han har verdier for rundt 170 millioner kroner i selskapet når det nå selges.
Svein Olav Stølen er konsernsjef i Nomor. Han har verdier for rundt 170 millioner kroner i selskapet når det nå selges. (Foto: Privat)

– Det er vår beste investering noensinne, sier Norvestor-partner Fredrik Korterud.

Han har også har vært styreleder i Nomor.

Norvestor har kun eid selskapet i fem år. Nomor er et svenskregistrert selskap med hovedkontor i Stockholm, men toppsjefen er norsk og halvparten av dets 500 ansatte jobber i Norge og halvparten av omsetningen kommer fra Norge.

Selskapet har tjent på fremveksten av skjeggkre i Norge.

– Skjeggkre har vært med å drive en del av veksten i Norge. Men alle de enkelte skadedyrene utgjør en liten del hver. I Sverige er ikke skjeggkre så utbredt, de har mye større omfang av veggdyr eller «vägglus» som de kaller det, sier Korterud.

Gjort ni oppkjøp, deriblant Pelias

Selskapet har tatt over mange mindre norske konkurrenter, senest Pelias som ble kjøpt i januar i år. I dag er Nomor Europas fjerde største skadedyrkontroll-selskap.

– Siden vi kom inn er vi fornøyd med å ha støttet selskapet i en oppkjøps- og ekspansjons-strategi. I vår eierperiode har Nomor gjort ni oppkjøp og økt omsetningen fra 104 millioner svenske kroner til 500 millioner kroner, sier Korterud.

Norvestor har eid rundt 60 prosent av selskapet, mens gründere og ansatte eier resten. En av dem som tjener mest på salget er den norske toppsjefen Svein Olav Stølen som eier rundt ti prosent av selskapet og dermed har verdier for 170 millioner kroner med denne verdsettelsen. Selskapet har rundt 200 millioner kroner i gjeld.

Skal vokse i Europa

– Partnerskapet med Norvestor har vært en forutsetning for å løfte selskapet fra å ha vært et lite gründerselskap og en liten utfordrer i Sverige til å bli bygge en nordisk plattform, sier Stølen.

Redd for å få skjeggkre i hus? Dette mener skadedyrbekjemperen du må gjøre
Slik bekjemper skadedyrbekjemperne skjeggkre.
01:58
Publisert:

– Vi ser frem til å vokse videre i Europa med ServiceMaster. Det gir oss kunnskap og erfaring som et av verdens ledende skadedyrkontroll-selskaper, legger han til.

Norvestor snuste i flere år på bransjen før det besluttet å kjøpe Nomor i 2014 for rundt 300 millioner kroner. Deretter har selskapet gjort flere oppkjøp blant konkurrenter i Norge:

  • Effecta i Bergen
  • ABS Skadedyrkontroll i Oslo
  • Skadedyrshop
  • Oslo skadedyrkontroll

Konkurrerer med EQT

Nomors kunder er delt inn i privatkunder og større kunder som eiendomsselskaper og forsikringsselskaper. I Sverige er de desidert største kundene forsikringsselskapene fordi skadedyr i private hjem dekkes av svensk forsikring, mens det i Norge oftest er huseiers ansvar.

– Men også Norge er i ferd med å gå den veien at forsikringsselskapene i større grad også dekker skadedyr i hjem, sier Fredrik Korterud.

Nomors største konkurrent i Norden er Rentokil som er børsnotert i London og Anticimex som er eid av Norvestors konkurrent, det svenske oppkjøpsfondet EQT.

Norvestors sjette fond får en gevinst på rundt en milliard kroner ved salget og har gjort syv ganger pengene. Investorene i Norvestors fond er blant annet store internasjonale pensjonsfond, men også norske Argentum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.