Kryptobørsen Norwegian Block Exchange varsler i en børsmelding onsdag at selskapet planlegger å kutte kostnadene med 40 prosent. Bakgrunnen er de store endringene i markedet for kryptovaluta, opplyser selskapet.

Den ledende kryptovalutaen bitcoin har kollapset nær 70 prosent. For andre kryptovalutaer er fallet enda styggere.

Kostnadskuttene skal ifølge Norwegian Block Exchange blant annet gjennomføres ved permitteringer og oppsigelser.

«Denne reduksjonen berører nå også ansatte i større grad. Reduksjonen vil blant annet skje gjennom permitteringer av egne ansatte i Norge, oppsigelser i Latvia, samt reduksjon i bruken av utviklere på kontrakt», skriver selskapet i meldingen.

I tillegg skal ledelsen foreta «vesentlige» kutt i egen lønn. Toppsjef i selskapet er Stig Kjos-Mathisen, Norwegian-gründer og investor Bjørn Kjos' svigersønn. Kjos er også største eier i selskapet.

– Tror på krypto

I 2021 hadde Kjos-Mathisen en årslønn på litt over en million kroner.

– Vi er ikke i tvil om at kryptovaluta vil spille en viktig rolle i fremtidens finansbransje og i dagliglivet. Samtidig er det nødvendig å tilpasse vår virksomhet til de dramatiske endringene vil opplever nå. Det betyr reduserte kostnader, og for en kunnskapsbedrift som vår innebærer det dessverre at også våre egne ansatte blir berørt, sier Kjos-Mathisen i meldingen.

Da børsdagen var over hadde aksjen falt Etter meldingen faller aksjen over 13 prosent, og selskapet prises til en markedsverdi på 204 millioner kroner.

Næss: – Tryggere

NBX' soliditet har vært et stridstema mellom Kjos-Mathisen og Nordea-fondenes investeringsdirektør Robert Næss.

I lys av internasjonale kryptokollapser og NBX' store underskudd, sa Næss til Finansavisen at kundenes krypto-aktiva kunne være utrygt dersom noe uforutsett skulle skje.

Nordea-toppen tror onsdagens kutt-nyheter er positive for kundene. De hadde kryptovaluta for rett over 50 millioner kroner hos NBX ved årsskiftet, ifølge selskapets årsrapport.

– Dette gjør det tryggere å ha kryptovaluta hos børsen. Min bekymring var «burnraten» deres i fjor. Et selskap som hadde 80 millioner i egenkapital ved årsskiftet, men aktivert 64 millioner i utviklingskostnader, skal helst ikke tape så mye. Når de kutter kostnadene så dramatisk, og kanskje skal hente mer penger, er det et steg i riktig retning for kundenes sikkerhet.

Investeringsdirektør i Nordea Fondene Robert Næss avbildet ved en tidligere anledning.
Investeringsdirektør i Nordea Fondene Robert Næss avbildet ved en tidligere anledning. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Den som kjøper kryptovaluta kan oppbevare den i sine egne kontoer på blokkjeden, der den som har passordet har full kontroll. Om en derimot kjøper via en børs uten å flytte midlene, vil en ikke ha kontroll ved en konkurs eller en lignende situasjon, påpeker Næss.

Han tror ikke NBX' kunder har reflektert over forskjellen.

– Jeg tror det fremstår som om de eier valutaen, og så får de handle for lave gebyrer, sier han.

NBX-sjef Stig Kjos-Mathisen har ikke ønsket å kommentere Næss' utspill. Han har sagt følgende ved en tidligere anledning:

– Jeg er ikke sint, bare oppgitt egentlig. Implisitt sier Robert Næss at vi er kriminelle.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.