Norwegian Crystals er et norsk selskap som utvikler og produserer en type wafere som brukes i solcelleproduksjon. Selskapet eies av en rekke kjente investorer og deres selskaper, deriblant tidligere Rec-gründer Reidar Langmo, shippinginvestor Arne Blystad, milliardær Thor Johan Furuholmen, skipsrederarving og kunstsamler Petter Olsen, samt tidligere Skagen-forvalter Kristian Falnes.

Kollaps i Kina-markedet, prisfall på wafere og skuffende prognoser for markedet har bidratt til at selskapet i lengre tid har levert underskudd.

Utålmodige kreditorer

Selskapet har siden starten tapt nær 400 millioner kroner på driften og i 2017 tapte selskapet over 100 millioner kroner. Fra sommeren 2018 og hittil i 2019 har selskapet mottatt en stadig økende strøm av betalingsanmeldelser. Så langt i 2019 er de samlede inkassokravene på over tre millioner kroner, ifølge kredittvurderingsselskapet Bisnode.

– Vi går for tiden gjennom en omstilling, og i den forbindelse har vi en anstrengt likviditet. I den prosessen finner vi at det ikke er alle kreditorer som er like tålmodige dessverre, sier daglig leder Gøran Bye i Norwegian Crystals.

– Vi regner med å være à jour likviditetsmessig i slutten av annet kvartal eller begynnelsen av tredje. Forbedringene i produksjonen og ekspansjon er kontinuerlig, og vil akselereres fra slutten av andre kvartal og forventes å være ferdig, inkludert første ekspansjonstrinn, i juli 2020. Dette kommer vi til å informere mer om «in due course», men det blir ikke på denne siden av påsken.

Nedjustert av forsiktighetsgrunner

Ved inngangen til 2018 var strømselskapet Hafslund en av de større aksjonærene i Norwegian Crystals med en eierandel på 9,5 prosent gjennom selskapet Energy Future Invest samt 3,6 prosent gjennom Hafslund Handel. I Hafslunds årsrapport for 2018, som ble lagt frem torsdag, kom det frem at selskapet nedskriver sin eierandel i Norwegian Crystals as fra 55,1 millioner kroner til null kroner, altså ingen verdi.

– Norwegian Crystals opererer i en bransje som er preget av ikke ubetydelig usikkerhet. Av forsiktighetsgrunner har vi derfor foretatt en nedskrivning, skriver konsernsjef i Hafslund E-CO Finn Bjørn Ruyter i en melding til DN.

Huseier: –Jeg har ikke tenkt på strømprisen siden vi fikk solcellepanelene
Kan gi 18 år med gratis strøm.
02:13
Publisert:

Ruyter er også styreleder i Hafslund Handel og Energy Future Invest.

Bye gjør det klart at selskapet har en strategi for å skaffe lønnsomhet, men er redd potensielle investorer overser industriprodusentene, altså de som produserer delene til solcellene.

– Vi var vel sist ute i offentligheten i desember, da vi under generalforsamlingen informerte om at vi må vokse for å skape lønnsomhet. Mange snakker om hvor viktig det er å satse på det grønne skiftet, men vi ser ikke det samme miljøet for oss som faktisk produserer innmaten i solcellene. Men vi har en strategi og har jobbet hardt for å få på plass vekstkapital gjennom gode avtaler og former for samarbeid med aktører i bransjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.