Norges største formidler av forbrukslån, Bank Norwegian, viste frem fasiten for 2019 torsdag morgen. Selskapet er børsnotert via holdingselskapet Norwegian Finans Holding – og resultatet før skatt ble på 2,6 milliarder kroner i fjor, sammenlignet med 2,4 milliarder kroner året før.

I fjerde kvartal isolert sett var overskuddet før skatt på 671 millioner kroner, mot 618 millioner kroner året før.

Styret i Bank Norwegian foreslår nå for første gang å utbetale utbytte til sine aksjonærer. Det foreslås et utbytte på 3,18 kroner per aksje, tilsvarende totalt 594 millioner kroner. Samtidig vil forbrukslånsbanken kjøpe tilbake aksjer for inntil 150 millioner kroner i løpet av 2020.

Flere misligholdte lån

Utlånstapene endte på 1,6 milliarder kroner i fjor, sammenlignet med 1,3 milliarder kroner i 2018.

Selv om banken leverer enda et solid overskudd, er det en stor del av bankens kunder som bidrar til en svakere utvikling. Gjennom fjoråret økte andelen misligholdte lån jevnt og trutt, fra 7,6 prosent av totale utlån ved inngangen til året og 13,1 prosent av totale lån ved utgangen av fjerde kvartal.

Det er nettopp den svakeste tidel av utlånene som bidro til økte avsetninger for tap gjennom fjoråret. Banken har dessuten opplevd at mangeårig vekst innen forbrukslån stoppet opp i Norge tidlig i 2019, og veksten var negativ i andre halvår i fjor. Denne utviklingen har delvis sammenheng med innføring av nye gjeldsregistre fra 1. juli i fjor.

– Effekten av implementeringen av gjeldsregisteret er nå tydelig og har vært positiv. Den har ført til økt transparens for bankene og økt kundebeskyttelse som effektivt gjør at man unngår å gi lån til personer med for stor gjeldbelastning, sier administrerende direktør Tine Wollebekk i Bank Norwegian i en melding.

Det er hovedsakelig i utlandet banken leter etter vekst innen forbrukslån. I tillegg er Bank Norwegian en stor aktør innen kredittkort med sine røde Visa-kort og poengopptjening i Norwegian.

Omsetningen endte på 1,5 milliarder kroner i fjerde kvartal, opp fra 1,3 milliarder kroner i samme periode året før. Netto renteinntekter økte som følge av utlånsvekst, opplyses det.

Flere banker bremser

Utviklingen er tydelig hos flere av forbrukslånbankene. Komplett Bank la frem 2019-tall sist uker, og det viste at utlånstapene ble nesten doblet til 454 millioner kroner i fjor. Det endte med et underskudd for de siste tre månedene i fjor.

Den lille aktøren Mybank fikk et underskudd på nær 50 millioner kroner i fjor, og har bedt om 50 millioner kroner i frisk kapital fra eierne. Også Easybank og Instabank har den siste uken meldt om økte utlånstap i fjor.

Bank Norwegian-aksjen (Nofi) er hittil i år ned rundt ni prosent, frem til sluttkurs onsdag ettermiddag. Det siste året har aksjen steget 21 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.