Det har vært en særdeles god start på året for de fleste av meglerhusene i DNs porteføljekonkurranse.

Best hittil i år er nykommeren Alfred Berg Kapitalforvaltning, som har oppnådd over 26,6 prosent avkastning for sin portefølje så langt i 2019. Det er betydelig bedre enn hovedindeksen som kun har gitt 12,2 prosent avkastning i den samme perioden.

Det eneste meglerhuset som foreløpig må se seg slått av markedet er Sparebank 1 Markets, som kun har oppnådd 4,5 prosent avkastning hittil i år.

Mens de tre andre meglerhusene har unt seg en påskeferie, er det kun Sparebank 1 Markets som justerer porteføljen denne uken.

Meglerhuset tar ut Bank Norwegian-eier Norwegian Finans Holding (Nofi) fra sin portefølje.

Etikk gir motvind

Sparebank 1 Markets slår fast at Nofi i dagens situasjon er lavt priset, og at investorene priser inn for mye usikkerhet rundt selskapets inntjening. Like fullt ser meglerhuset flere mørke skyer på horisonten, og tror at aksjen kan få mye motvind på den videre ferden.

Sparebank 1 Markets frykter blant annet effekten av økt oppmerksomhet rundt etiske forhold ved forbrukslånsvirksomheten. Meglerhuset mener at økende fokus blant norske investorer på miljø, sosiale og forretningsetiske forhold (ESG) vil gjøre forbrukslånsbankene til mindre attraktive investeringer.

– Nofi vil med sin størrelse være en av dem som påvirkes mest, skriver Sparebank 1 Markets i sin ukerapport.

Kritikken av forbrukslånsbankenes virksomhet har vært økende de siste årene, og norske myndigheter har satt i verk flere tiltak for å bremse veksten i nordmenns forbruksgjeld. Blant annet har regjeringen vedtatt å innføre et gjeldsregister, som skal gi bankene full oversikt over kundenes gjeld.

– Klam hånd

I kombinasjon med de nye kravene til kredittvurdering, er det ventet at gjeldsregisteret vil føre til at mange av forbrukslånsbankenes beste kunder vil bli diskvalifisert fra å motta nye lån. Dette fordi långiveren vil plikte å ta hensyn til all gjeld registrert på personen som har sendt inn lånesøknaden.

Selv om mye av risikoen knyttet til dette allerede er priset inn i Nofi-aksjen, tror Sparebank 1 Markets at gjeldsregisteret vil «putte en klam hånd på aksjen».

– Årsaken er at kunder som har vært på refinansieringsbølgen, som vi frykter er flere enn ventet, pent må tre av når registeret er på plass, og følgelig vil det også bli negativ omtale om disse eksemplene i media for å fyre opp under om debatten om forbruksgjeld, skriver Sparebank 1 Markets.

Mange kunder som sliter med høy forbruksgjeld har frem til i dag klart å holde seg flytende ved å refinansiere og hoppe fra bank til bank. Med et gjeldsregister på plass, kan det bli vanskeligere å holde takten i denne runddansen.

Nofi-aksjen har falt rundt 35 prosent i verdi siden toppen i august 2018, og handles nå til lavere kurser enn ved børsnoteringen i juni 2016.

Alfred Berg Kapitalforvaltning, som leder DNs porteføljekonkurranse så langt i år, beholder Norwegian Finans Holding i sin portefølje. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.