Det svenske oppkjøpsfondet Nordic Capital og det finske bank- og forsikringskonsernet Sampo blir Bank Norwegians største eiere etter at Norwegian Air Shuttle selger sine vel 17 prosent i eierselskapet Norwegian Finans Holding (NOFI) mandag.

- Vil være aktive

Administrerende direktør Tine Wollebekk i Bank Norwegian (NOFI) beskriver de nye eierne som solide, og venter at de vil være aktive.

- Jeg tror nok de vil være aktive eiere, og det håper jeg. Vi vil gjerne skape verdier for eierne, og levere på deres forventninger, sier Wollebekk, og legger til at de nye eierne er "veldig solide", sier banksjefen til TDN Direkt mandag.

Wollebekk vil ikke gå i detaljer om hvilken rolle selskapet har hatt i salgsprosessen, men sier at "dersom man skal selge og kjøpe en bank er det vel naturlig å snakke med banken også".

Wollebekk trekker frem eiernes erfaringer innen finansielle tjenester.

- Flyselskapet har vært en veldig viktig eier for oss gjennom årene. Så kan det være veldig bra for oss med en nye eiere som har bred erfaring innen finansielle tjenester. Så vi ser positivt på det, sier hun.

Støtter vekstplaner

Nordic Capital og Sampo har eierposter i finansinstitusjoner som Resurs Bank, Intrum, Nordax og Nordea, der Sampo er største eier med over 21 prosent.

Wollebekk sier det er for tidlig å si noe om eventuelle mulige samarbeid og synergier.

- De kommer inn som en stor eier, men fortsatt minoritetseier. Så langt har vi forstått at den strategien vi har med ekspansjon og den retningen vi har fortsetter, sier hun til TDN Direkt.

Det er også budskapet i meldingen som ble utsendt fra kjøperne mandag.

- Nordic Capital og Sampo har lang erfaring og sterke resultater i finanssektoren i Norden, og ser NOFI som et interessant selskap med sterkt vekstpotensial, sier Christian Frick, Partner og sjef for finansielle tjenester i Nordic Capital Advisors.

De er også tydelig på at de vil gjøre Bank Norwegian til en europeisk aktør. Bank Norwegian har i dag virksomhet i Norge, Sverige, Danmark og Finland.

- Vi ser frem til å bli engasjerte aksjonærer og støtte selskapet til å bli en ledende paneuropeisk finansinstitusjon, sammen med Norwegian Air Shuttle og deres kundelojalitetsprogram Norwegian Reward, sier han.

Nær uoppsigelig samarbeid

Wollebekk understreker at samarbeidet med Norwegian Air Shuttle fortsetter som før, og ser ikke noen endringer i forholdet selv etter 2029, når avtalen mellom partene skal reforhandles.

- Selve avtalen er på en måte uoppsigelig, det er de kommersielle vilkårene man forhandler om når den tid kommer. Det har hele tiden vært to selvstendige børsnoterte selskaper, og vi hadde ganske tøffe forhandlinger i fjor sommer og i våres, så jeg tror det vil være på samme prinsipper. Avtalen fortsetter og så skal vi forhandle om vilkår, sier Wollebekk til TDN Direkt.

Nordic Capital kjøper henholdsvis 11,14 og 6,33 prosent av Norwegian Finans Holding fra Norwegian Air Shuttle, forutsatt myndighetsgodkjennelse.

Salget gjennomføres i to transjer, der 9,97 prosent gjøres nå, med oppgjør 26. august, mens resterende 7,50 prosent vil bli gjennomført etter myndighetsgodkjennelse.

«Dersom slik myndighetsgodkjennelse ikke oppnås, vil Norwegian Air Shuttle bli kompensert for eventuelle tap», heter det i dagens børsmelding fra Norwegian.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.