Mandag morgen bråvåknet aksjemarkedet til nyheten om at Norwegian Air Shuttle selger seg ut av eierselskapet til Bank Norwegian, Norwegian Finans Holding (NOFI).

Kjøperne, det svenske oppkjøpsfondet Nordic Capital og Nordea-hovedeier, den finske bank- og forsikringsgiganten Sampo, legger over to milliarder kroner på bordet for å bli Bank Norwegians nye hovedaksjonær.

Strategidirektør Tore Østby i Norwegian antyder at kjøpsinteressen var svært medvirkende til et salg ble gjennomført nå.

– Dette har vært en strukturert prosess hvor vi aktivt har gått ut for å gjennomføre salget. Dette er en helt naturlig del av prosessen vi har vært gjennom i det siste, å fokusere på kjernen. Det var flere interessenter på banen, sier Østby til TDN Direkt.

Var i refinansieringsprosess

Norwegian listet flere muligheter for frigjøring av kapital i andrekvartalsrapporten. På spørsmål om hvorfor akkurat NOFI-aksjene ble solgt, sier Østby at denne transaksjonen ikke nødvendigvis er det eneste Norwegian vil gjennomføre.

Selskapet var i en prosess for refinansiering av obligasjonen med forfall i desember før sommeren, ifølge ham.

– Det kan godt hende at vi skal gjøre flere ting. Vi kommer helt sikkert til å vurdere refinansieringen av obligasjonen og en rekke andre tiltak. Vi var i en prosess før sommeren om refinansiering av obligasjonen, så dagens melding er ikke ett enkelt tiltak. Gitt at vi fikk en fornuftig pris, gjennomførte vi dette i dag, sier han til TDN Direkt.

Milliard i kontanteffekt

Østby bekrefter at noe av provenyet vil bli brukt til nedbetale eksisterende gjeld.

– Vi har en kredittfasilitet som har pant i disse aksjene, så derfor blir ikke hele provenyet en kontanteffekt, siden noe går til å nedbetale fasiliteten. Deretter kommer det 400 millioner kroner til når transaksjonen er godkjent av regulatoriske myndigheter. Totalt vil det gi nesten 1 milliard i kontanteffekt for selskapet, som er vesentlig for oss, sier Norwegian-direktøren.

Østby poengterer at det ikke vil være noen endringer i samarbeidsavtaler mellom Norwegian og NOFI.

– Alle avtaler mellom banken og flyselskapet ligger på lange avtaler, som ble reforhandlet for et år siden, så dette berører ingenting mellom oss, sier han til TDN Direkt.

Norwegian stiger over ni prosent til 34,40 kroner på Oslo Børs. Norwegian Finans Holding stiger 15,5 prosent til 68 kroner per aksje på Oslo Børs. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.