Tirsdag skal aksjonærene i Norwegian stemme over en emisjon på tre milliarder kroner som flyselskapet foreslo i januar. Norwegian ble nødt til å hente penger gjennom trykking av aksjer etter at det ble kjent at den britiske flykjempen IAG ikke lenger var interessert i å kjøpe opp flyselskapet.

Kursen i emisjonen har ikke vært kjent, og Norwegian-aksjen har de siste ukene blitt handlet til mellom 135 og 95 kroner.

Mandag ettermiddag kunngjør Norwegian at kursen i emisjonen blir på 33 kroner per aksje.

Ifølge selskapet utgjør tegningskursen en rabatt på 39,4 prosent sammenlignet med den teoretiske verdien av aksjen uten tegningsretten (terp-kurs).

Tegningskursen settes 77 prosent lavere enn sluttkurs dagen før emisjonen ble kjent 29. januar, og 66 prosent lavere enn sluttkurs fredag.

Gitt at selskapet skal hente tre milliarder i frisk kapital betyr en tegningskurs på 33 kroner en betydelig utvanning. Dagens aksjonærer vil bli sittende igjen med rundt 33 prosent av selskapet før deltagelse i emisjon og reparasjonsemisjon.

Aksjen faller kraftig

Kort tid etter at Norwegian avslørte emisjonskursen falt aksjen opptil 15 prosent på Oslo Børs. 45 minutter senere handles aksjen ned seks prosent.

Norwegian anslår en teoretisk verdi av hver tegningsrett på 21,45 kroner. Hver av dagens aksjonærer får to slike rettigheter per aksje de eier idag, altså tilsvarende en verdi på 42,90 kroner. Til sammenligning er altså tegningskursen for en ny aksje på 33 kroner.

Norwegian-aksjen har falt over 48 prosent hittil i år, fra rundt 170 kroner ved nyttår til 87 kroner rundt klokken 14 mandag. Det største fallet kom da flykjempen IAG den 24. januar slukket alt håp om at Norwegian ville bli kjøpt opp.

Få dager senere, den 29. januar, kom så meldingen om at Norwegian vil hente 3 milliarder kroner i frisk kapital for å unngå å komme i brudd med lånebetingelsene. Igjen falt aksjen tungt.

Selger med 30% rabatt

Mandag morgen ble det kjent at det Bjørn Kjos- kontrollerte selskapet HBK Holding har inngått en avtale om å selge tegningsrettene det ikke vil benytte til andre aktører. Rettene vil selges med 30 prosent rabatt. og det er norske privatinvestorer og internasjonale institusjonelle investorer som kjøper dem.

Prisen for tegningsrettene er ifølge avtalene satt til 70 prosent av teoretisk verdi for tegningsrettene. Denne verdien utgjør noe forenklet differansen mellom tegningskurs og markedsverdi for aksjen. Mandag ettermiddag ble det kjent at den teoretiske verdien til hver tegningsrett blir på 21,45 kroner. HBK Holding har altså forpliktet seg til å selge de samme rettighetene for rundt 15 kroner per stykk.

Kjøperne av tegningsrettene har forpliktet seg til å investere 500 millioner kroner, inkludert kjøp av tegningsretter og deltagelse i selve emisjonen.

Blir vannet ut

Skipsreder John Fredriksen har sammen med storbankene DNB og Danske Bank garantert for 2,4 milliarder kroner av emisjonen. Norwegian-toppene Bjørn Kjos og Bjørn Kise har gjennom selskapene HBK Holding as og Sneisungen as forpliktet seg til å kjøpe aksjer for 343 millioner kroner.

Dersom HBK Holding skulle ha tatt sin rettmessige del av emisjonen og opprettholdt sin eierandel på nær 25 prosent, måtte selskapet ha kjøpt emisjonsaksjer for 750 millioner kroner.

Det har etter det DN kjenner til vært Bjørn Kjos´plan å delvis finansiere deltagelsen i emisjonen ved å selge de overflødige tegningsrettene selskapet mottar i markedet. For at disse tegningsrettene skal ha en verdi må emisjonskursen settes betydelig under markedskursen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bjørn Kjos roser «redningsmannen» opp i skyene
00:43
Publisert: