Bjørn Kjos (73) og familien har stor tro på kryptovaluta og blokkjedeteknologi. I fjor ble det kjent at familien Kjos privat har etablert teknologiselskapet Norwegian Block Exchange – forkortet NBX.

I de private regnskapene til Kjos-familien kommer det frem at et av Kjos-barna har gjort et stort veddemål i en annen del av markedet. Lars Ola Kjos – som også jobber i Norwegian til daglig – har i det stille kjøpt bitcoin, og investeringen hadde ved årsskiftet en kostpris på like under 3,5 millioner kroner. Opplysningen fra det private selskapet hans, Green 91 as, viser at Lars Ola Kjos er blitt en av de store kryptoinvestorene i norsk målestokk.

Bjørn Kjos og familien går sammen om en kryptobørs som åpner i august i år.
Bjørn Kjos og familien går sammen om en kryptobørs som åpner i august i år. (Foto: Tommy Ellingsen)

Eiendelene er verdsatt til kostpris, fordi markedsverdiene i dag er høyere enn den opprinnelige kjøpsprisen, står det i regnskapet. Det vil si at Kjos har fått stor drahjelp av bitcoin-kursens oppsving hittil i år.

Har betydelig kryptogevinst

I gamle regnskaper fra Lars Ola Kjos er ikke bitcoin-investeringen spesifisert, og har i stedet vært en del av kontantbeholdningen i selskapet hans. Det første tallet er fra utgangen av 2017, og på det tidspunktet hadde Kjos kjøpt bitcoin for rundt tre millioner kroner. Det meste av investeringen er imidlertid kjøpt før høsten 2017, da bitcoin-kursen gikk til værs, og det snudde for alvor først ved utgangen av 2017. Nedturen som fulgte, sendte kursen ned over 80 prosent.

I år har utviklingen vært motsatt – siden nyttår har verdiene på bitcoin steget 150 prosent.

Lars Ola Kjos har ikke svart på DNs henvendelse i denne saken.

Til daglig jobber han med finansiering og leveranser av nye Norwegian-fly gjennom datterselskapet Arctic Aviation Assets. Han er styremedlem i HBK Holding – største eier i flyselskapet – eid av familiene til Bjørn Kjos og forretningspartner Bjørn H. Kise. I tillegg er han styremedlem i Norwegian Block Exchange, som Kjos-familien eier nesten alene.

Kryptobørs klar i august

Det nye kryptoselskapet ledes av Stig A. Kjos-Mathisen (37).

I fjor høst skrev E24 at planen var å lansere kryptobørsen innen noen få måneder. Nå går startskuddet på tampen av sommeren:

– NBX kommer til å åpne markedsplassen mot norske kunder i løpet av neste måned, sier Kjos-Mathisen.

Børsen skal møysommelig startes opp i flere av nabolandene. Og fra høsten av kommer det en løsning som gjør at Norwegians kunder kan betale flybilletter med kryptovaluta – som bitcoin.

– Først vil markedsplassen lanseres. Deretter vil NBX lage en betalingsløsning for flyselskapet, slik at flyselskapets kunder kan betale med virtuell valuta, sier han.

Også fordelsprogrammet Reward skal knyttes til den nye løsningen.

– NBX’ kunder får muligheten til å tjene «cashpoints» ved handler på børsen, samt på betalinger utført gjennom betalingsløsningen NBX lager for flyselskapet, sier Kjos-Mathisen.

For flyselskapet er det positivt om passasjerer vil kjøpe billetter via den nye løsningen, i stedet for å bruke kredittkort. En økende del av Norwegians kontantstrøm er siste år holdt tilbake av kredittkortselskapene frem mot avreise.

Det meste av NBX er eid av Kjos-familien gjennom Nye Observatoriet Invest, mens flyselskapet har ni prosent av aksjene. Flyselskapet har sikret en rett til å kjøpe inntil 20 prosent av NBX, og rett til å selge alle aksjene – begge deler frem til våren 2020.

Stig Kjos-Mathisen er gift med Anna Helene Kjos-Mathisen (36) – Bjørn Kjos’ yngste datter. Han har tidligere jobbet med crewplanlegging i Norwegian.

Fortsatt store lån

Også regnskapet til HBK Holding er klart. Selskapet eid av familiene Kjos og Kise har gått inn med cirka 650 millioner kroner i ny egenkapital i flyselskapet på halvannet år. Ved årsskiftet var bankgjelden 689 millioner kroner og med pant i Norwegian-aksjer.

Etter årsskiftet har eierne gått inn med 100 millioner kroner i HBK Holding, og i mars ble salg av tegningsretter i Norwegian-emisjonen brukt til å finansiere en stor del av aksjekjøpet. Flere av eierne har også tilbakebetalt lån til HBK Holding.

HBK Holding hadde i fjor millioninntekter fra utlån av aksjer, mens Green 91 rammes resultatmessig av verdifallet på Norwegian-aksjene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.