Bjørn Kjos og familien delte familieformuen – fly- og bankaksjer – for snart to år siden, og skattereglene sier at formuen i et ikke-børsnotert aksjeselskap vises ett år senere i den private formuen.

Derfor gjorde formuen til de tre barna Lars Ola Kjos (40), Guri Helene Kjos Brecke (38) og Anna Helene Kjos-Mathisen (35) et hopp i ligningstallene i fjor. De tre barna hadde samlet ligningsformue på 757 millioner kroner og alle tre hadde større formue enn far.

Alle fire har samlet formue på 951 millioner kroner.

I tillegg har styreleder Bjørn H. Kise (68), som eier Norwegian-aksjer sammen med familien Kjos, cirka 520 millioner kroner i formue.

Eier for 3,4 milliarder

Det aller meste av Kjos-familiens verdier stammer fra Norwegian, der Bjørn Kjos og barna indirekte eier vel 22,5 prosent – og i Bank Norwegian, der familien har både direkte og indirekte eierskap på samlet vel ti prosent.

  • Basert på dagens børsverdi har familien flyaksjer for litt under 2,4 milliarder kroner. Da er flyselskapets eierandel i banken medregnet.
  • I tillegg eier familien bankaksjer for drøyt én milliard kroner på egen hånd.

Til sammen er familiens reelle børsverdier på like under 3,4 milliarder kroner.

Flyaksjene er eid av HBK Holding, som Kjos-familien (84 prosent) eier med Bjørn H. Kise (8,2 prosent) og Tore Kjos (7,6 prosent).

Familien har de senere år eid aksjene gjennom familieselskapet Observatoriet Invest. Ved nyttår var eierfordelingen slik, der Bjørn Kjos hadde beholdt den reelle makten:

  • Bjørn Kjos har kontroll over 32,5 prosent av aksjekapitalen og 53,6 prosent av stemmene.
  • De tre barna har kontroll over 67,5 prosent av aksjekapitalen og 46,4 prosent av stemmene.

Delt på nytt

I en melding til Brønnøysundregistrene i oktober i år står det at aksjene i Observatoriet Invest er fisjonert – delt – i fire nye selskaper: Athomstart Invest 320 as, KM Observatoriet Invest (Anna H. Kjos-Mathisen), Green Observatoriet Invest (Lars Ola Kjos), Gkb Obervatoriet Invest (Guri H. Kjos Brecke).

Det kommer ikke frem hva som er ny eierandel for hvert av selskapene i familiens eiendeler, men det står at de tre aksjeklassene i det tidligere familieselskapet Observatoriet Invest er opphevet. Hvis stemmefordeling nå tilsvarer reell eierandel og barna har beholdt flertallet av aksjene, kan det bety at Bjørn Kjos har videreført også kontrollen over eierskapet i Norwegian til barna.

Flere i familien er involvert i Norwegian utover Bjørn Kjos, som har ledet selskapet i over 17 år.

Lars Ola Kjos har hatt ulike roller i flyselskapet etter å ha jobbet i Bank Norwegian fra oppstarten av banken for over ti år siden. I dag har han en sentral rolle i datterselskapet Arctic Asset Aviation, som eier mange av Norwegians fly til Norwegian og er satt opp for å sikre gunstig finansiering i det internasjonale markedet. Lars Ola Kjos er i tett dialog med flyfabrikkene Boeing og Airbus og med bankene og leasingaktørene som finansierer flyene.

Anna Helene Kjos-Mathisen har vært pilot i Norwegian og siden 2015 har hun jobbet med crew-planlegging og bemanning ved hovedkontoret på Fornebu. Hennes mann Stig A. Kjos-Mathisen (36) har også jobbet med crew-planlegging og ble tidligere i år leder for det nye datterselskapet Norwegian Block Exchange, som skal utvikle nye ideer innen blokkjede og betalingsløsninger. Guri H. Kjos Brecke har i flere år vært partneransvarlig i organisasjonen Unicef, som også har Norwegian som viktig sponsor.

Vil ikke selge

Bjørn Kjos sa om overføringen av aksjene til barna i fjor:

– Det er de unge som bestemmer nå. Uansett hvordan man ser på det. Vi fant ut at det var et gunstig tidspunkt å gjøre det nå, uten å bli rammet av arveavgift.

Senere har Norwegian kommet i spill og britiske IAG, som blant annet eier British Airways, har ønsket å by på selskapet. Bjørn Kjos har sagt at han ikke ønsker å selge aksjene.

I april i år sa han:

– Det er et ordtak som sier at «til en høy nok pris er alt til salgs». Men det har jeg faktisk aldri vurdert. For meg har ambisjonen vært å drive Norwegian og få frem verdiene så aksjonærene har noe igjen for å satse på Norwegian.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trumps spesialrådgiver om mellomvalget: – Håper demokratene vil komme med gode ideer for landet
Trumps spesialrådgiver Kellyanne Conway møtte pressen i natt.
02:18
Publisert: