Milliardær, investor og tidligere rallykjører Egil Stenshagen (70) og hans familie har vært aksjonær i flyselskapet Norwegian i rundt ti år. De har papirgevinst på investeringen til tross for Norwegians finansielle utfordringer de siste månedene.

Bare torsdag har Stenshagen en papirgevinst på over 40 millioner kroner som følge av kurshoppet etter nyheten om at British Airways-eieren IAG ønsker å kjøpe konkurrenten.

– IAG har kjøpt seg inn og ser på Norwegian som et ganske spennende case, sier Stenshagen.

– Det kan sikkert være bra for begge parter. Men på den annen side er det spennende hvis Norwegian får selskapet på skinner og det kan bli et glitrende selskap med mange gode år foran seg. Hva som er best av de to alternativene å bli en del av AIG eller fortsette på egen kjøl er vanskelig å svare på, legger han til.

Norwegian-aksjer til 150 mill.

Stenshagen eier 600.000 aksjer i Norwegian og er et av selskapets største private aksjonærer. Familiens aksjepost var torsdag ettermiddag verdsatt til rundt 150 millioner kroner.

– Vi har ikke tatt stilling til hva vi skal gjøre med aksjene hvis det skulle kommet et godt tilbud. Vi må først se hva de kommer med av tilbud. Vi har tro på at Norwegian også skal greie seg på egne ben, vi selger ikke foreløpig, sier Stenshagen.

– Men samtidig skal man aldri la være å se på et godt tilbud, fortsetter han.

Spennende forretningsmodell

Han forteller at det var «det lille kollektivet» i Stenshagen Invest og ham selv som bestemte seg for å investere i Norwegian for ti år siden.

– Vi hadde tro på selskapet fordi det begynte med en annen forretningsmodell enn det tunge aktører som SAS og andre hadde. Det var et lavprisselskap med privatmarkedet som hovedmålgruppe, sier Stenshagen.

– Det har en spennende forretningsmodell, har ekspandert voldsomt og det er i dag for så vidt det samme, men det nye er at det har satset oversjøisk, legger han til.

Personlig venn med Kjos

Milliardæren er grunnet eierskapet i Norwegian blitt venn med Norwegian-gründer Bjørn Kjos, og de jevngamle mennene var ifølge DNs kilder nylig i hverandres 70-årsdager.

– Det har vært krevende for selskapet å ekspandere så voldsomt og vi vet at de kommer til å få utfordringer, men siden vi ikke har solgt aksjer er det et signal om at vi har tro på selskapet, sier Stenshagen, som er trygg på at Bjørn Kjos er rett mann i lederstolen også fremover.

– Jeg vet at Bjørn Kjos er veldig opptatt av å lykkes med Norwegian. Han har også mesteparten av sin formue i flyselskapet og Bank Norwegian. Han har en bra ledergruppe med seg også, og en veldig flink styreleder, sier han.

Stenshagen skjønner at British Airways-eier IAG er interessert i konkurrenten og tror flybransjen i fremtiden vil tjene på en voksende trend.

– Totalmarkedet har vokst og det er en økning i flyreiser globalt. Det er tøff konkurranse men vi håper og tror at veksten fortsetter, sannsynligvis med konsolidering, sier Stenshagen.(Vilkår)

Hva tror du bonusprogrammet til flyselskapet Norwegian er verdt?
Thor Christian Jensen kommenterer Kenneth Sivertsen i Pareto sin verdivurdering av bonusprogrammet til flyselskapet Norwegian.
01:10
Publisert: