Oppdatering: Etter at denne saken ble publisert, viser onsdagens oppdaterte oversikt fra Finanstilsynet at Soros har økt sin shortbeholdning i Norwegian til 227.632 aksjer, tilsvarende 0,63 prosent av aksjene. Milliardærens eksponering øker dermed til 52 millioner kroner.

Hedgefondforvalter og milliardær George Soros og hans selskap Soros Fund Management har shortet 183.000 aksjer i Norwegian, tilsvarende 0,63 prosent av flyselskapets aksjer, ifølge Finanstilsynets shortoversikt.

Satser på kursfall

Shorting innebærer å låne aksjer som selges med hensikt om å tjene penger på at kursen skal falle. Soros satser altså på at Norwegian-kursen skal falle.

Norwegian-aksjen handles onsdag formiddag til kurs 229,9 kroner, og Soros har eksponert seg for rundt 42 millioner kroner på shortveddelmålet i det norske flyselskapet.

Så langt i år er flyaksjen opp 30 prosent.

Soros er ikke alene om å vedde på et kursfall for Norwegian, som er landets desidert mest shortede aksje. Shortingen i Norwegian er derimot dalende, og falt ytterligere den siste uken.

Shortandelen er nå nede i rundt 28 prosent, som tilsvarer en nedgang på ti prosentpoeng de siste to månedene, ifølge siste markedsrapport fra Sparebank 1 Markets på shortingen av norske og nordiske aksjer.

Finansmannen Soros var den som senket det engelske pundet i 1992. Da pundet ble devaluert i 1992 falt verdien med 15 prosent, og Soros tjente minst en milliard dollar på handelen.

Ga bort formue til veldedighet

Mangemilliardæren overførte i fjor knappe 18 milliarder dollar til stiftelsene Open Society Foundations, som utgjorde en stor del av hans formue.

Open Society har særlig gjort seg bemerket for å fremme fred, frihet, demokrati og menneskerettigheter i de tidligere kommunistlandene i Sentral- og Øst-Europa, og i Sentral-Asia.

Soros er blitt meget kontroversiell blant de mer autoritære lederne i mange av disse landene, spesielt fødelandet Ungarn, som gjerne bruker hans jødiske opphav for å mistenkeliggjøre og spre konspirasjonsteorier.(Vilkår)

DNs vinanmelder Merete Bø forteller deg hvilke Burgund-viner det gjelder å sikre seg i år.
Merete Bø vinanmelder i DN anbefaler deg viner fra Burgund-slippet på Vinmonopolet torsdag.
04:07
Publisert: