Frode Foss har som finansdirektør vært høyre hånd for toppsjef Bjørn Kjos (70) i den kraftige veksten Norwegian har gjennomgått de senere årene. Torsdag kom sjokkmeldingen om at han slutter i flyselskapet.

– Det er en tid for alt, sier Foss til DN.

– Hvor lenge har du gått med tanker om å si opp i jobben?

– Det har vært veldig høyt tempo i 15 år. Vi har åpnet nye kapitler hele tiden, og jeg har jobbet langt mer enn full stilling. Dette har skjedd i løpet av kort tid, sier han.

Flere aktører i bransjen har pekt på Foss som en mulig arvtager etter Kjos.

Foss avviser at det ligger en konflikt bak avgangen. Han har ikke bestemt seg for hva han gjør videre.

– For et børsnotert selskap, er det naturlig at skiftet skjer raskt, sier han.

Slutter straks

Etter det DN forstår, vil Foss slutte i selskapet umiddelbart og investorkontakt Tore Østby er konstituert som finansdirektør.

– Heldigvis har Norwegian en arvtager som kan gå rett inn i stillingen, sier Foss.

– Har du noen gang ønsket å ta over ledelsen av Norwegian?

– Det er styret som håndterer slike spørsmål, og det har jeg ikke noen kommentarer til. Norwegian har en ekstremt god toppsjef i Bjørn, og jeg håper han sitter så lenge han kan. Jeg bruker ikke tid på å reflektere over noe annet.

– Vil du ha en ny jobb i flybransjen?

– Jeg tror det kan være på tide med helt nye utfordringer. Først skal jeg ha en lang ferie, sier Foss.

-Meget solid innsats

Norwegian-sjef Bjørn Kjos uttalte i en melding torsdag at han er svært takknemlig for jobben Foss har lagt ned for selskapet.

– Han har gjort en meget solid innsats i Norwegian helt siden oppstarten av selskapet, og jeg har stor forståelse for at han etter hele 15 år som finansdirektør ønsker å konsentrere seg om andre oppgaver, skriver Kjos i meldingen. 

Konstituert finansdirektør Tore Østby (52) har jobbet i Norwegian siden høsten 2014, etter 15 år bak seg i norske meglerhus, og erfaring fra pr-byrået First House. 

Meldingen om at Foss slutter sendte Norwegian-aksjen ned på børsen torsdag. 

– Foss har vært med i Norwegian siden oppstarten, og det kom kanskje litt overraskende på at han slutter nå, sier Østby, som har jobbet tett på Foss i tre år.

– Norwegian har fått på plass en god kostnadskontroll, og det kommer vi til å jobbe videre med, sier Østby.

– Det er også viktig at vi håndterer risiko på en god måte. Vi må forholde oss til at drivstoffprisene endrer seg, og at valutaeffektene kan være store. Vi jobber også fortløpende med finansiering. Vi har på plass den finansieringen vi trenger i år, men er i gang med å se på finansieringen for 2018, forteller Østby.

Frode Foss har blant annet vært sentral når Norwegian har lagt enorme ordre hos flyprodusenter som Boeing og Airbus, samt med å sikre finansieringen på mange titalls milliarder kroner. 

På spørsmål om Norwegians netto rentebærende gjeld på hele 20 milliarder kroner etter flykjøp, svarer Foss:

– Med tanke på virksomheten Norwegian bygger som et internasjonalt selskap, er det naturlig. Om forpliktelsene er gjeld eller leasing, har ikke så mye å si.

Børstaper

Norwegian-aksjen falt kraftig på børsen, og endte dagen ned 7,75 prosent. Allerede før meldingen om Foss' avgang hadde de månedlige trafikktallene tynget aksjen. Totalt ble det barbert bort aksjonærverdier for 672 millioner kroner torsdag. Kursfallet som kom etter meldingen om avgangen til Foss er på 452 millioner kroner.

– Det er tydelig på kursfallet at Foss har vært verdsatt av aksjonærene. Han har hatt god kontroll på gjeldssituasjonen i selskapet, som er en akilleshæl for Norwegian som har høy gjeldseksponering. Han har vært en nøkkelperson i 15 år, og hatt stålkontroll på finanssituasjonen, sier analytiker Jo Erlend Korsvold i meglerhuset SEB til nyhetsbyrået TDN Finans. 

Foss ble også rammet av kursfallet. Han sitter selv på 35.000 aksjer i Norwegian, som ved børsens slutt torsdag var verdsatt til oppunder åtte millioner kroner. I tillegg satt han på 100.000 opsjoner. (Vilkår)