Fungerende Norwegian-sjef Geir Karlsen venter nå spent på dommen fra långiverne etter at flyselskapet ba om betalingsutsettelse på to store lån på til sammen 3,4 milliarder kroner.

En gruppe obligasjonseiere, med fondet Sissener Canopus i front, har flagget sterk skepsis til forslaget og lagt frem en alternativ løsning. Tirsdag kveld sukret Norwegian sitt forslag noe, men langt mindre enn långiverne hadde håpet på.

– Overrasker det deg at Norwegian ikke gjorde større endringer i forslaget?

– Det er ingenting som overrasker meg med det selskapet der lenger. Det har vært ekstremt dårlig corporate governance (selskapsstyring, red.anm.) hele veien og det er det fortsatt. Selskapet styres av en liten hovedaksjonær, sier forvalter Philippe Sissener.

Hans far Jan Petter Sissener kritiserte tirsdag igjen Norwegian for å velge løsningen basert på betalingsutsettelse for å unngå en emisjon som ville vanne ut Norwegian-gründer Bjørn Kjos med familie, som er største eier gjennom HBK Holding.

– Vi skulle gjerne sett en større emisjon som rettet opp i balansen en gang for alle, sa Sissener allerede sist uke.

HBK Holding eier drøyt 17 prosent av aksjene i Norwegian, etter at det ble vannet ut i vinterens emisjon. HBK var i vinter nødt til å selge tegningsretter for å finansiere sin delvise deltagelse i emisjonen.

DN ba onsdag morgen Norwegian om en kommentar til uttalelsen.

– Vi har ikke noe behov for å kommentere disse kontinuerlige medieutspillene. Norwegians hovedanliggende er å ivareta alle interessenter på best mulig måte, til det beste for alle aksjonærer, ansatte og kunder. Når vi har noe nytt å melde, vil det skje i form av en melding til Oslo Børs, skriver informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i en epost til DN.

Vil si nei – tror andre flipper

Til tross for at Sissener er misfornøyd med at Norwegian kun pirket litt på betingelsene i forslaget, er han glad for at det er noe bevegelse.

– Vi har gjort betingelsene vesentlig bedre for obligasjonseierne ved at lånet må innfris på 105 prosent av pålydende. Dette utgjør noen hundre millioner ekstra for långiverne, sier Sissener.

– Vi kommer nok fortsatt til å si nei, men jeg har en følelse av at noen av de andre dessverre bikker over på ja, legger han til.

Forvalteren tror at det å kutte rabatten på opsjonene i låneavtalen var «lavthengende frukt» for Norwegian.

– I tillegg har nok selskapet vært i direkte kontakt med noen av de andre obligasjonseierne og fått tilbakemeldinger på hva som skal til for å svinge vektskålen for dem, sier Sissener.

Han har foreløpig ikke fått så mange tilbakemeldinger fra de andre långiverne.

– Det er så mange av de andre som er tradisjonelle obligasjonsforvaltere som jobber fra 9 til 4, så de hører jeg ikke noe fra før de kommer på jobb i dag, sier Sissener mens han pusser tennene tidlig onsdag morgen.

Frist går ut i dag

For å få inn raske aksepter til sitt forslag om betalingsutsettelse har Norwegian fristet med en ekstra utbetaling («early bird fee») på 0,75 prosentpoeng til de som godtar planen innen 11. september klokken 17 (i dag).

– Det er veldig rart at folk skal fokusere på den lokkebonusen når det er så mye som står på spill, sier Sissener

Han påpeker at obligasjonen gir en direkteavkastning på mellom 15 og 16 prosent med dagens betingelser.

– At folk skal bry seg om 0,75 prosent bonus og si ja til en dårlig deal, istedenfor å vente og prøve å få til en bedre avtale, det synes jeg er veldig spesielt, sier Sissener.

– Denne typen bonus er en veldig unorsk måte å gjøre på det også, legger han til.

– Viser det at selskapet er veldig motivert for å få på plass akseptene?

– Ja, det gjør det. Men jeg mener dette burde skremme folk, mer enn det burde berolige dem, sier Sissener.

Han sier at man nå mest sannsynlig må vente obligasjonseiermøtet mandag 16. september før man vet noe mer om utfallet i saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.