2018 var et særdeles turbulent år for Norwegian-aksjen, og siden i fjor sommer har aksjen vært i et langt svalestup på Børsen. Etter å ha hentet seg noe inn de siste ukene, er fortsatt aksjen ned mer enn 70 prosent fra kursnivået på sensommeren i fjor.

Det kraftige kursfallet setter dype spor i regnskapene til Kjos-familien. De to flyarvingene Guri Helene Kjos Brecke (39) og Anna Helene Kjos-Mathisen (36), måtte begge skrive ned verdien av sin Norwegian-investering med drøyt 202 millioner kroner hver i fjor.

Det fører til store underskudd i deres respektive investeringsselskaper. For storesøster Guri og hennes selskap GKB Invest endte 2018 med et underskudd før skatt på 187 millioner kroner. Mens lillesøster Helene regnskapsførte et underskudd før skatt på 176 millioner kroner i sitt investeringsselskap KM Aviatrix Invest.

Guri Helene Kjos Brecke besvarte fredag ikke DNs spørsmål om resultatet. Avisen kom heller ikke i kontakt med Anna Helene Kjos-Mathisen.

Guri Helene Kjos Brecke
Guri Helene Kjos Brecke

I fjor forberedte Kjos-familien seg på et mulig salg av Norwegian, og opprettet samtidig en rekke nye selskaper. De to Kjos-døtrene endte også opp med hvert sitt avleggerselskap, kalt Nye GKB Invest og Nye KM Aviatrix Invest. Disse selskapene leverte i 2018 et overskudd før skatt på henholdsvis 12,3 og 19,2 millioner kroner.

28 millioner i utbytte

Til tross for store underskudd unner begge de to flyarvingene seg store utbytter for 2018. Fra sine to investeringsselskaper tar Guri Helene Kjos Brecke ut 8,4 millioner kroner i utbytte.

Lillesøster Anna Helene Kjos-Mathisen tar på sin side ut 20 millioner kroner i utbytte fra sine to selskaper.

Bjørn Kjos besluttet i forrige uke å trekke seg som Norwegian-sjef etter 17 år i stillingen.

– Jeg ser frem til å bruke mer tid på spesifikke strategiske prosjekter som er avgjørende for suksess i fremtiden for Norwegian, sa Kjos til DN.

Kjos-familien måtte i vinter godta at deres eierandel i flyselskapet ble kraftig vannet ut da Norwegian hentet tre milliarder i frisk kapital for å holde selskapet på vingene. Familieselskapet HBK Holding var nødt til å selge tegningsretter for å finansiere deltagelsen i emisjonen, og HBKs eierandel falt dermed fra rundt 25 til 17 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.