Det melder E24 mandag ettermiddag.

Dommeren ved The High Court i Dublin gjorde dermed som Norwegian og tjue av de største kreditorene ønsket. Før mandagens rettslige høring var det klart at de store internasjonale leasingselskapene som nokså ufrivillig har blitt storeiere ville akseptere en konkursbeskyttelse. Kreditorene var representert i retten gjennom sine advokater, på videolink.

De store leasingselskapene Aercap, BOC Aviaton og Avolon gjorde det klart i retten at de ikke motsatte seg begjæringen om konkursbeskyttelse, men at de i utgangspunktet forholdt seg nøytrale til begjæringen.

Konkursbeskyttelsen – examinership – gjelder for flere av Norwegians irske datterselskaper, og det norske morselskapet får også beskyttelse. Det betyr at kreditorene ikke kan kreve betaling eller begjære konkurs, så lenge selskapet har rettens beskyttelse.

Er Norwegian irske nok?

På forhånd var det knyttet en viss spenning til om dommeren ville godta om Norwegian er irske nok til å få konkursbeskyttelse i Irland. Norwegian har hovedkontor i Norge, med datterselskaper i Irland og flere andre europeiske land.

Norwegian argumenterte blant annet med at selskapet har virksomhet i Irland, og selskapet ble hørt på dette av dommeren etter drøyt fire timer.

Konkursbeskyttelsen gjelder for Norwegians to irske datterselskaper Arctic Aviation Asset (AAA), et selskap som eier og leaser fly for Norwegian, og flyselskapet Norwegian Air International (NAI), og tre datterselskaper under disse to selskapene.

Det norske morselskapet Norwegian Air Shuttle (NAS) får beskyttelse som relatert part.

Norwegian håper og tror at en britisk domstol vil gi lignende konkursbeskyttelse i Storbritannia for datterselskapene der.

Beslutningen av dommeren i Dublin var ventet i markedet, og NAS-aksjen steg 3,11 prosent på Oslo Børs mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.