Flyselskapet Norwegian sliter med å sikre tilstrekkelig med kapital til å betale tilbake to obligasjonslån på til sammen 3,4 milliarder kroner som forfaller i år og neste år.

Selskapet ba derfor forrige uke om å få utsette forfallet med to år i bytte mot at långiverne får sikkerhet i selskapets landingsrettigheter ved Gatwick-flyplassen i London.

Forvalter Jan Petter Sissener sendte i forrige uke Norwegian-aksjene på dør etter at selskapet ba om betalingsutsettelse på to store obligasjonslån.
Forvalter Jan Petter Sissener sendte i forrige uke Norwegian-aksjene på dør etter at selskapet ba om betalingsutsettelse på to store obligasjonslån. (Foto: Elin Høyland)

Forvalter Jan Petter Sissener slaktet planen, og slo i et intervju med DN fast at Norwegian heller burde styrke balansen gjennom en ny stor kapitalinnhenting.

En fersk aksjonærutskrift viser at fondet han forvalter i de første dagene av forrige uke solgte Norwegian-aksjer for nær 16 millioner kroner.

– Etter at selskapet ut av det blå foreslo å skyve på gjelden sin har vi redusert eksponeringen noe. Aksjen er å anse som en opsjon og selv om løpetiden kanskje blir lengre har risikoen økt, sier Sissener til DN.

Han anslår at fondet har «røft halvert» sin aksjepost i Norwegian, noe som indikerer at nedsalget fortsatte gjennom hele uken.

La frem nytt forslag

Fondet Sissener Canopus er en av de største eierne i Norwegian-lånet på 250 millioner euro som forfaller allerede i desember. Forvalter Philippe Sissener, som er sønn av Jan Petter Sissener, sier at fondet Sissener Canopus har bestemt seg for å si nei til det opprinnelige forslaget som Norwegian la frem i forrige uke.

– Jeg håper det kommer et nytt forslag, fordi vi er ikke så fornøyd med det som nå ligger på bordet, sier Sissener.

Han ønsker ikke å gå inn på detaljer på det som nå skjer i kulissene, men letter litt på sløret.

– Vi er en konsentrert gruppe obligasjonseiere som har kommet med et konstruktivt forslag til selskapet, sier Sissener.

– De vil si nei uansett

Philippe Sissener oppgir at gruppen utgjør over 20 prosent av obligasjonseieren i begge de to lånene Norwegian ønsker å utsette forfallet for.

– Forslaget inkluderer noen små endringer som gjør at det er bedre for obligasjonseierne, sier Sissener.

Han slår imidlertid fast at enkelte långivere like fullt vil være negative til et eventuelt revidert forslag.

– Det finnes noen obligasjonseiere som er lei, og som ønsker pengene sine tilbake med en gang. De vil si nei uansett. Derfor tror jeg selskapet trenger støtte fra den gruppen vi representerer, sier Sissener.

Norwegian ønsker ikke å kommentere utspillet.

– Som vi sa forrige uke, har selskapet fått god tilbakemelding fra møter og dialog med obligasjonseiere, og vi har ingen ytterligere kommentarer, sier informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Privataksjonærer laster opp

Mens forvalter Jan Petter Sissener i forrige uke lempet ut Norwegian-aksjer nettokjøpte kunder hos nettmegleren Nordnet aksjer for 14,9 millioner kroner.

Norwegian-aksjen falt kraftig sist onsdag da det ble klart at Sissener ønsker å vende tommelen ned til Norwegians bønn om betalingsutsettelse. I en kort periode var aksjen ned over ti prosent, før den hentet seg betydelig inn.

Tallene fra Nordnet viser at kjøpsiveren var størst den dagen aksjen falt som mest. På onsdag alene nettokjøpte Nordnet-kundene Norwegian-aksjer for nær 10 millioner kroner.

– Jeg tror kundene er blitt vant med at det stormer rundt Norwegian som selskap. Den siste tids nyhetsstrøm med obligasjonseiere føyer seg bare inn i rekken av negative nyheter, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

Totalt er det per i dag rundt 7850 norske Nordnet-kunder som har investert i Norwegian. De sitter til sammen på Norwegian-aksjer verdt over 46,5 millioner kroner, tilsvarende rundt én prosent av aksjekapitalen i selskapet

Se også børskommentar side 23(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.