De vonde dagene for Norwegian-aksjonærene ser ut til å ingen ende ha. Etter at aksjen har falt over 78 prosent det siste året, har den fortsatt ikke vist tegn til å finne fotfeste.

Bare siden mandag har kursen falt over 12 prosent, og aksjen ble fredag formiddag handlet betydelig under emisjonskursen på 33 kroner fra kriseemisjonen i vinter.

– Det har vært noen blytunge dager. Det kan virke som det er mange som har glemt kalkulatoren hjemme, sier den erfarne investoren Jan Petter Sissener.

Fondet han forvalter, Sissener Canopus, synes ikke lengre på Norwegians aksjonærlister. Men forvalternestoren kan grundig avvise at fondet har solgt seg ned.

– Vi har kjøpt mer, og eier i dag rundt 1,5 millioner aksjer, sier Sissener.

Dette er mer enn dobbelt det antall aksjer fondet eide sist DN snakket med Sissener i midten av april. Norwegian-aksjene Sissener-fondet eide den 17. april er blitt ytterligere ni millioner kroner mindre verdt siden den gang.

Tror på nytt frieri

Norwegian-aksjen falt tungt onsdag, og Jan Petter Sissener forteller at han benyttet anledningen til å laste opp. Han griper også muligheten til å hausse aksjen.

– Man må huske på at IAG er låst fra å handle aksjen frem til slutten av juli, sier Sissener.

Den britiske flykjempen IAG forhandlet med Norwegian om et mulig oppkjøp i nær et år, før selskapet trakk seg fra diskusjonene i januar. IAG-sjef Willie Walsh ga da tydelig beskjed om at han ikke lenger ønsket å kjøpe Norwegian.

– Ifølge reglene i Storbritannia må det da gå seks måneder før IAG igjen har mulighet til å forsøke seg, sier Sissener.

For han er ikke i tvil om at Norwegian fortsatt er en oppkjøpskandidat.

– Nå prises selskapet til fire milliarder kroner, mens IAG-budet som ble luftet priset det til 13 milliarder, sier Sissener.

Dersom man trekker fra de tre milliardene i frisk kapital som Norwegian ble tilført i vinter, prises «gamle» Norwegian nå kun til én milliard, ifølge forvalternestoren.

Vanskelig å spå

Norwegian-aksjen fortsetter nedturen fredag, og hadde etter en snau halvtimes handel falt med over fem prosent. Aksjen hentet seg noe inn og var rundt klokken 12 ned to prosent.

Jan Petter Sissener vedgår at det er vanskelig å spå den kortsiktige kursutviklingen i Norwegian-aksjen.

– Selskapet har så mye gjeld og er så giret at det er helt umulig å si noe fornuftig om aksjekursen bør være 20, 30 eller 70, sier Sissener.

Han påpeker at mens egenkapitalen prises til fire milliarder, har Norwegian nær 60 milliarder i langsiktig gjeld.

– Norwegian har altså minst 60 milliarder kroner i eiendeler, og dagens aksjekurs utgjør en lav opsjonspris på disse verdiene, sier Sissener.

Han understreker at Norwegian-investeringen kun utgjør rundt 1,6 prosent av fondet.

Skyldte på cowboyer

Til tross for den offensive strategien i Norwegian, forteller Sissener at fondet Canopus har hatt en forsiktig strategi inn i mai.

– Det er stor usikkerhet globalt. Det er dessverre ikke de økonomiske forholdene som styrer lengre. Det er mye Twitter og politiske innfall. Utviklingen tenderer mot proteksjonisme og dette er virkelig ikke bra for verdensøkonomien. Det er derfor god grunn til å være bekymret, sier Sissener.

Den erfarne forvalteren var lenge sterkt kritisk til Norwegian og kalte aksjen for «ikke investerbar», men lot seg lokke inn i forbindelse med emisjonen på 33 kroner i vinter. Samtidig inngikk Sissener et komplisert finansielt veddemål som gikk alvorlig galt. Dermed måtte han i april kjøpe 340.000 Norwegian-aksjer til 60 kroner per stykk.

– Jeg taper vel drøyt 2,5 millioner kroner på dette veddemålet isolert sett, sa Sissener til DN i april.

Han la skylden på «investorcowboyene» som kom inn som Norwegian-eiere gjennom emisjonen, men som i løpet av kort tid solgte seg ut. Dette gjaldt blant annet Øystein Stray Spetalen.

– Jeg ville ha lykkes med veddemålet dersom emisjonen var bedre plassert og ikke kun havnet hos cowboyer, sa Sissener. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.