Tirsdag morgen ble det klart at Norwegian henter tre milliarder kroner i en rette emisjon. Samtidig legger selskapet frem foreløpige regnskapstall for 2018. Tallene viser at flyselskapet fikk et driftsresultat (ebit) på minus 3,8 milliarder kroner i 2018.

Norwegian melder samtidig at selskapets driftsresultat før avskrivinger (ebitda) var på minus 2,2 milliarder kroner i 2018.

– Ved utgangen av fjerde kvartal hadde selskapet kontanter og kontantekvivalenter på 1,9 milliarder kroner, og en egenkapital på 1,7 milliarder kroner, skriver selskapet i tirsdagens melding.

Nær brudd på lånevilkår

Markedet har lenge fryktet at Norwegian vil komme i brudd med sine lånebetingelser. Et vilkår knyttet til selskapets obligasjonsgjeld er at egenkapitalen aldri skal falle under 1,5 milliarder kroner. Tirsdagens melding viser at Norwegian allerede ved inngangen til året nærmet seg denne grensen i farlig høy hastighet.

Ved nyttår hadde Norwegian kun en egenkapitalbuffer på 200 millioner kroner, i forhold til kravet om en egenkapital på minst 1,5 milliarder kroner. Denne bufferen ville ikke ha holdt lenge for et selskap som i 2018 tapte nær én milliard kroner i kvartalet.

John Fredriksen åpner lommeboken for Norwegian

Norwegian opplyser videre at inntektene i 2018 var på 40,3 milliarder kroner, og at året endte med et resultat før skatt (ebt) på minus 2,5 milliarder kroner.

Skipsreder John Fredriksen er blant investorene som åpner lommeboken for å holde Norwegian på vingene.

Ingen pågående samtaler

Norwegian peker på at betydelige forsinkelser i leveringen av fly og motorer har lagt press på finansene i selskapet. Flyselskapet har derfor i lengre tid vurdert ulike finansieringsalternativ, inkludert emisjonen som nå er annonsert.

– Men gjennom fjerde kvartal 2018 har selskapet ikke vært i posisjon til å hente kapital på grunn av nye, konkrete, og spesifikke forhandlinger knyttet til kjøp av aksjer i selskapet, skriver Norwegian i meldingen.

Mange investorer har håpet på en budkamp om Norwegian, men her heller flyselskapet kaldt vann i blodet på aksjonærene.

– Ingen slike diskusjoner er for tiden pågående, står det i meldingen.

Det er nettopp fordi ingen aktører for øyeblikket er i diskusjon om å kjøpe Norwegian-aksjer, at selskapet har mulighet til å gjennomføre emisjonen som har vært planlagt i mange måneder.

DN-kommentator: En neve rapsfrø for Oslo Børs? Tror de nordmenn er idioter?
Grandiost, men er det grandiost nok for Petter Stordalen?
03:46
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.