Analytiker Jo Erlend Korsvold i SEB tok for seks dager siden ned kursmålet på Norwegian-aksjen fra 275 kroner til 170 kroner per aksje. Det angrer han neppe på i dag.

Kurskollaps

Tirsdag varslet Norwegian at selskapet vil hente tre milliarder kroner gjennom en emisjon som allerede er garantert av bankene DNB, Danske Bank, Bjørn Kjos selv sammen med styreleder Bjørn Kise og skipsreder John Fredriksen.

Nyheten sendte Norwegian-aksjen ned over 30 prosent før den stabiliserte seg med et fall på rundt 15 prosent ved børsslutt tirsdag. Norwegian-aksjen er imidlertid blant børsvinnerne onsdag med en oppgang på nær ti prosent, sist omsatt over 132 kroner.

Analytiker Jo Erlend Korsvold i SEB beholder en kjøpsanbefaling på Norwegian-aksjen.
Analytiker Jo Erlend Korsvold i SEB beholder en kjøpsanbefaling på Norwegian-aksjen. (Foto: Moment/SEB)

Korsvold i SEB beholder en kjøpsanbefaling på Norwegian-aksjen og lar kursmålet på 170 kroner forbli uendret etter tirsdagens nyheter, ifølge en oppdatering onsdag.

Norwegian var tirsdag åpen om at selskapet fylte kassen for å øke den finansielle fleksibiliteten og holde seg innenfor lånebetingelsene om til enhver tid å ha en bokført egenkapital på 1,5 milliarder kroner.

Ved årsskiftet skilte det kun 200 millioner kroner. Da lå den bokførte egenkapitalen på 1,7 milliarder kroner, meldte Norwegian tirsdag.

«For good»

Korsvold mener kapitalinnsprøytingen løser denne utfordringen for alltid. Det til tross for at Norwegian varsler å ha tapt to milliarder kroner i 2018.

«Basert på våre estimater om en positiv nettolønnsomhet i 2019, kombinert med løfter om å redusere driftsinvesteringene og fortsette å selge eiendeler, tror vi at dette er tilstrekkelig til å unngå lånekravsproblemene og å refinansiere eller å innløse 2019-obligasjonslånet», skriver SEB-analytikeren under tittelen «Fixing the balance sheet for good».

Han ser verdier (Nav) for 11 milliarder kroner i Norwegian etter emisjonen, og mener det ligger god oppside i flåteverdien og selskapets ordrebok. Korsvold anslår derfor aksjekurspotensialet å ligge 30 prosent over dagens nivåer, justert for emisjonen på tre milliarder kroner.

Opp i 2019

Norwegian-sjef Bjørn Kjos varslet tirsdag at Norwegian tapte over ti millioner kroner per dag i 2018, men at selskapet gjennom de varslede tiltakene og bedre drift skal tjene penger fra og med 2019.

SEB-analytikeren er enig, og anslår at Norwegian vil få et nettoresultat på 874 millioner kroner i 2019, stigende til 1,4 milliarder kroner i 2020.

«Med den klare forpliktelsen til å selge eiendeler, redusere driftsinvesteringene og potensielt inngå et industrielt samarbeid med en sterk finansiell partner, så mener vi at emisjonen på tre milliarder kroner gir tilstrekkelig rom for selskapet å oppnå lønnsomhet og dermed også å innløse eller refinansiere obligasjonsgjelden», skriver Korsvold.

«Overmoden»

Analytiker Andrew Lobbenberg i HSBC tar ned kursmålet på Norwegian til 140 kroner, fra tidligere 200 kroner, og opprettholder en hold-anbefaling på aksjen, ifølge en oppdatering tirsdag kveld.

«Fortrinnsrettsemisjonen fjerner den umiddelbare trusselen mot likviditeten og lånekravene, men selskapets evne til å levere positiv kontantstrøm og bygge egenkapitalbasen hviler på at Norwegian tar kontroll på sine flåteplaner».

HSBC-analytikeren viser også til at Norwegian har uttalt å ville selge 140 fly, men at fremdriften har vært svak.

«Norwegian har annonsert stenging av baser og har stanset rekruttering av piloter, noe som er langt fra å samsvare med de 200 flyene som selskapet har i bestilling. En større restrukturering av flåten og endring av rutenettplanene er derfor overmoden», konkluderer Lobbenberg.

HSBC-analytikeren venter nå at Norwegian vil ha et underliggende driftsunderskudd (EBIT) på minus 85 millioner kroner av driftsinntekter på over 46 milliarder kroner i 2019, voksende til et driftsoverskudd (EBIT) på én milliard kroner av driftsinntekter på 51 milliarder kroner i 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bjørn Kjos roser «redningsmannen» opp i skyene
00:43
Publisert: