Aksjefondet First Generator har lagt noen særdeles turbulente måneder bak seg. Et kraftig fall i oljeprisen på tampen av 2018 sørget for at fondet endte året som det desidert dårligste på Oslo Børs. Fondet falt 25 prosent i verdi i 2018, drøyt ti prosent mer enn det nest dårligste fondet.

I romjulen bråsnudde oljeprisen, og First Generator hadde derfor pen oppdrift i hele januar.

Men så kom nyhet om at flygiganten IAG gir opp forsøket på å kjøpe Norwegian, og heller vil selge aksjene de sitter på. Norwegian-aksjen falt over 21 prosent på nyheten og påførte First Generator et papirtap på nær 19 millioner kroner.

– Siden vi handler Norwegian-aksjer nå, ønsker jeg ikke å kommentere noe om aksjen, sa Mølsæter til DN dagen etter det kraftige kursfallet. Han ville heller ikke si om han kjøpte eller solgte.

Mandag morgen kom fasiten. Ferske aksjonærutskrifter viser at Martin Mølsæter har lempet ut Norwegian-aksjer stor stil.

Ny smell i forrige uke

Fra å være Norwegians 13. største aksjonær, er nå First Generator helt ute av listen over de 30 største aksjonærene i flyselskapet.

– Jeg ønsker ikke å kommentere disse handlene, sier Martin Mølsæter til DN mandag morgen.

Mølsæter har hatt klokkertro på at Bjørn Kjos vil lykkes med å få solgt Norwegian, og First Generator-forvalteren hadde derfor gjort flyselskapet til fondets nest største investering. Drøyt åtte prosent av fondets penger var investert i Norwegian-aksjer før nyheten om at IAG takker for seg sprakk.

Tirsdag i forrige uke fikk Norwegian-aksjen seg en ny knekk da det ble klart at selskapet måtte hente tre milliarder i ny egenkapital for å unngå å komme i brudd med sine lånebetingelser.

Kan ha tapt 29 millioner

Aksjen falt umiddelbart nær 30 prosent på emisjonsnyheten, men har hentet seg betraktelig inn den siste uken, og er mandag morgen ned 6,3 prosent sammenlignet med dagen før emisjonen ble kjent.

Martin Mølsæter er på reise og ønsker mandag ikke å svare på hvor mye av Norwegian-beholdningen han fikk solgt før emisjonsnyheten sprakk.

First Generator har kjøpt seg inn og ut av Norwegian-aksjen regelmessig, men begynte for alvor å bygge opp den betydelig eierposten i flyselskapet i løpet av høsten i fjor.

Fra 8. oktober til til 19. november økte beholdningen av Norwegian-aksjer fra 186.000 til 499.000. Flyselskapets aksjer ble i denne perioden handlet til kurser mellom 180 og 230 kroner per aksje, betydelig høyere enn dagens kursnivå på 130.

Nøyaktig hva First Generator har tapt på Norwegian-aksjen er vanskelig å si, men dersom man antar en kjøpspris på 200 og en salgspris på 140 er det snakk om drøyt 29 millioner kroner.

Nær ved å få rett

Martin Mølsæter sa i fjor høst til DN at han trodde Bjørn Kjos var i ferd med å bli «mer klar for å selge» flyselskapet.

– Siden alternativet fort kan bli en ny emisjon til langt under dagens børskurs utpå nyåret. Da tror jeg det frister mer med pluss/minus 300 kroner per aksje ved et salg til IAG, sa Mølsæter til DN i oktober.

Han fikk helt rett i at alternativet til et salg, var en emisjon på nyåret. Men ifølge Norwegians styreleder Bjørn Kise, var selskapet svært nær et salg før jul.

Før det ble kjent at IAG trekker seg som mulig budgiver i Norwegian var First Generator det fondet som hadde levert best avkastning hittil i år, blant fondene som i hovedsak investerer på Oslo Børs. Den friske oppgangen var hjulpet av stigende oljepris og tilsvarende kursøkning for fondets mange oljerelaterte aksjer.

I en fersk oversikt over disse fondenes avkastning hittil i år har First Generator blitt forbigått av 12 fond. Mye av dette fallet skyldes trolig smellen i Norwegian.

Bjørn Kjos roser «redningsmannen» opp i skyene
00:43
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.