Forvalter Martin Mølsæter i First Fondene måtte på tampen av 2018 akseptere at fondet hans, First Generator, ville bli soleklar jumbo blant norske fond i 2018. Fondet falt 25 prosent i verdi i løpet av fjoråret. Det er drøyt ti prosent mer enn det nest dårligste fondet.

– Det var fallende råvarepriser, og særlig oljeprisfallet på tampen av året som tynget avkastningen mest, sa Mølsæter til DN.

I motsetning til de fleste andre norske fond har Mølsæter en veldig aktiv profil på sitt fond. Det vil si at First-forvalteren inntar klare og spekulative posisjoner som avviker fra det markedet ellers gjør.

Torsdag ble fondet straffet hardt for at flyselskapet Norwegian er fondets nest største investering. Drøyt åtte prosent av fondets penger er plassert i Norwegian-aksjer. Det gjør First Generator til Norwegians 13. største aksjonær med en eierandel på 1,08 prosent.

«Blir feil å gå ut i avisen å si hva man skal gjøre, slik IAG gjør»

Norwegian-aksjen falt 21,5 prosent torsdag etter at det ble kjent at den britiske flygiganten IAG gir opp sitt forsøk på å kjøpe Norwegian og heller vil dumpe alle aksjene de allerede har sikret seg.

I løpet av torsdagens handel ble dermed Mølsæters Norwegian-investering 18,8 millioner kroner mindre verdt. Mølsæter ønsker fredag morgen ikke å kommentere smellen.

– Siden vi handler Norwegian-aksjer nå, ønsker jeg ikke å kommentere noe om aksjen eller posisjonen i avisen denne gang, skriver Mølsæter i en tekstmelding til DN.

Han ønsker ikke å si om han kjøper eller selger.

– Det stemmer. Blir feil å gå ut i avisen å si hva man skal gjøre, slik IAG gjør, skriver Mølsæter.

«Pynter Bruden»

Finansavisen slo fredag i forrige uke opp at Bjørn Kjos «pynter bruden» før et mulig salg av Norwegian. I artikkelen sa Martin Mølsæter at Norwegians beslutning om å legge ned en rekke flybaser i Sør-Europa var et forsøk på å gjøre flyselskapet til et mer attraktivt oppkjøpsobjekt.

– Jeg tror dette er tiltak for å fremstå som mer attraktive for IAG. Eventuelt også ovenfor obligasjonseierne, dersom Norwegian trenger utsettelse, gitt at tiden drar ut med et flåte-samarbeid, sa Mølsæter til FA.

First-forvalteren ønsker fredag ikke å kommentere om han fortsatt vurderer situasjonen likt.

Personlig smell

Norwegian-smellen torsdag kommer ikke godt med for et fond som allerede ligger i reimene for å hente inn det som ble tapt i fjor.

Det hører med til historien at den kraftige overvektingen av oljerelaterte aksjer, som førte til den svake avkastningen i 2018, så langt i 2019 har kastet godt av seg for First Generator.

Frem til og med onsdag var derfor First Generator det norske fondet med best avkastning hittil i år, med en kursoppgang på 8,9 prosent. Men det var altså før den kraftige Norwegian-smellen.

Martin Mølsæter har selv investert store summer av egne penger i fondene han forvalter. DN skrev tidligere i januar at First-forvalteren ble påført et papirtap på rundt ti millioner kroner på sine egne fondsinvesteringer i 2018.

– Den dårlige avkastningen slår ut på min egen lommebok, sa Mølsæter til DN.

Den dårlige avkastningen slår ut på min egen lommebok
Martin Mølsæter

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs politiske redaktør: Hva får man ut av å gå på cocktailselskap med Facebook? I alle fall én innrømmelse
01:51
Publisert: