Oslo Børs åpner i positivt terreng mandag og er tilsynelatende lite preget av usikkerheten som nei-resultatet i folkeavstemningen i Italia søndag har ført til i deler av europeiske finansmarkeder.

Flyselskapet Norwegian leder an oppturen på Oslo Børs. Fredag kveld godkjente det amerikanske transportdepartementet Norwegians søknad om å fly til USA på irsk lisens.

Prosessen med å få på plass tillatelsen har tatt tre år. 

Pareto Securities skriver at selv om noe politisk risiko gjenstår, er dette et betydelig skritt fremover for Norwegians globale ekspansjon i lavkostnadsturer.

Meglerhuset skriver at de ser både yield- og kostnadsfordeler fra denne godkjenningen.

Danske Bank Markets mener at dette er viktig for Norwegian videre vekst og øker sjansen for en marginbedring, ifølge Nyhetsbyrån Direkt.

Etter rundt 45 minutters handel er Norwegian-aksjen opp 9,6 prosent til 284,00 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp rundt en prosent så langt mandag og indeksen klatrer dermed over torsdagens rekordhøye sluttnotering på 662,79 poeng. 

Usikkerhet rundt italienske banker

På øvrige aksjemarkeder i Europa er utviklingen blandet så langt i handelen mandag. I Milano faller hovedindeksen FTSE MIB-indeksen rundt 0,9 prosent. Et klart flertall av velgerne stemte nei til statsminister Matteo Renzis reformforslag i søndagens folkeavstemning i Italia.

Like over midnatt natt til mandag varslet Renzi at han går av etter nederlaget.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets regner med at markedsreaksjonene etter valget blir begrensede. Han tror usikkerheten først og fremst kommer til å handle om den videre politiske utviklingen i Italia og situasjonen i den hardt prøvede banksektoren i landet.

– Valget kan føre til at det ikke lykkes å hente inn privat kapital for Monte dei Paschi di Siena, skriver Bruce i morgenrapporten fra meglerhuset mandag.

Må hente penger

Etter planen skal banken, som er verdens eldste, forsøke å få på plass fem milliarder euro i ny kapital gjennom blant annet å utstede nye aksjer og et bytte av obligasjonsgjeld mot aksjer.

Banken er Italias tredje største og har ifølge Financial Times 28 milliarder euro i misligholdte lån.

Dersom den planlagte restruktureringen ikke lar seg gjennomføre på grunn av markedsuro etter folkeavstemningen, kan staten bli nødt til å nasjonalisere banken og tilføre den ny kapital, opplyser kilder til Financial Times.

Monte dei Paschi-aksjen faller like i overkant av seks prosent på Milano-børsen etter rundt et kvarters handel mandag. Bankindeksen på Milano-børsen, som følger kursutviklingen i alle de børsnoterte bankene, rundt 3,4 prosent etter 35 minutters handel.

Blant de store børsene i Europa er det kun den italienske og spanske som har negativ utvikling så langt mandag.

Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 0,92 prosent til 663,60 poeng. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.