Flyselskapet Norwegian har lenge vært en favoritt blant små norske privatinvestorer. Hos nettmegleren Nordnet har flyselskapet vært blant de tre mest nettokjøpte aksjene de siste månedene.

– Norwegian har vært en av de mest populære aksjene å handle. Jeg vil gå så langt som at dette nærmest er blitt en «folkeaksje», da alle har et forhold til både Bjørn Kjos og Norwegian som flyselskap, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

Han forteller at rundt 6800 av Nordnets kunder har investert til sammen 280 millioner kroner i Norwegian. For mange av dem har det resultert i sviende tap. Aksjen er ned 44 prosent det siste året, og 68 prosent fra en topp i april 2018.

– Det er selvsagt en risiko for at småinvestorer ikke følger med i timen, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i nettmegleren Nordnet.
– Det er selvsagt en risiko for at småinvestorer ikke følger med i timen, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i nettmegleren Nordnet. (Foto: Nordnet)

Tapene kan bli enda større dersom investorene nå ikke er på vakt. Torsdag ble Norwegian-kursen nedjustert fra rundt 95 til drøyt 50 kroner per aksje, da aksjen fra den dagen ble notert eksklusive tegningsrettene i den kommende kapitalutvidelsen. I stedet fikk aksjonærene to tegningsretter som hver i teorien er verdt 21,5 kroner, altså totalt 43 kroner.

Fredag morgen ble handelen i disse tegningsrettene sluppet fri på Oslo Børs, og innen 6. mars må Norwegian-aksjonærene ha bestemt seg for om de vil benytte rettighetene, eller selge dem. Rundt klokken 14 fredag ble tegningsrettene omsatt til 19,2 kroner. Det er ned drøyt ti prosent i forhold til deres teoretiske verdi.

«Må følge med i timen»

Hvor mye rettighetene faktisk er verdt vil avhenge av utviklingen i Norwegian-aksjen de neste par ukene, og hvor ivrige investorene er for å bli kvitt tegningsrettene.

– At Norwegian velger denne finansieringsformen forutsetter at man som investor må følge med i timen. Om man ikke deltar i den kommende emisjonen, risikerer man å bli kraftig vannet ut, sier Johannesen.

Dersom dagens Norwegian-aksjonærer ikke deltar i den kommende emisjonen blir de sittende igjen med kun 33 prosent av flyselskapet. Det utgjør en utvanning på 200 prosent.

– Det er selvsagt en risiko for at småinvestorer ikke følger med. Dette er en kompleks emisjon som selv vi som er analytikere må bruke tid på å sette oss inn i, sier Johannesen

Han påpeker at det vanlige er å gi én tegningsrett per aksje, eller mindre. Med to nye aksjer for hver eksisterende aksje risikerer uoppmerksomme investerer å gå glipp av store penger.

Nest største aksjonær

De offisielle aksjonærlistene til Norwegian viser at Nordnets kunder eier nær 1,3 prosent av flyselskapet. Men siden mange holder aksjene på VPS-kontoer i eget navn er det reelle tallet langt høyere.

Ifølge Nordnet eier selskapets kunder nær 2,9 millioner Norwegian-aksjer. Det gjør Nordnet-kundene til den nest største aksjonæren i Norwegian, etter Bjørn Kjos og hans HBK Holding, med en eierandel på 6,4 prosent.

I tillegg kommer alle privatinvestorer som har kjøpt Norwegian-aksjer gjennom en bank eller en annen nettmegler.

– Per i dag har private småinvestorer hos oss investert over 280 millioner kroner i Norwegian-aksjer, sa Mads Johannesen til DN tidligere i uken.

Etter at Norwegian-aksjen torsdag startet å bli handlet uten tegningsretter har verdien av denne investeringen falt til 163 millioner kroner.

Risikerer å tape 120 mill.

Basert på dette verdifallet og en beregning basert på tegningsrettenes teoretiske verdi kan man anslå at Nordnet-kundene alene risikerer å gå glipp av rundt 120 millioner kroner dersom de nå ikke er på hugget.

Mens du tidligere i uken satt med én Norwegian-aksje som var verdt rundt 100 kroner, sitter du nå med én aksje som er verdt 57 kroner, og to tegningsretter som til sammen er verdt 43 kroner.

I tillegg til at den reelle verdien av rettighetene vil svinge i takt med Norwegian-kursen, vil de forfalle som verdiløse den 8. mars når tegningsperioden i emisjonen utløper.

Dersom du hverken har solgt tegningsrettene, eller tegnet deg for nye aksjer innen den tid, er pengene tapt. Da er det også verdt å merke seg at handelen i tegningsrettene avsluttes den 6. mars. Det er bare 8 børsdager fra i dag.

– Effekten er en dramatisk utvanning av deg som eksisterende aksjonær. Ved en så stor utvidelse av aksjekapitalen vil din eksisterende posisjon bli kraftig vannet ut og man kan få en sjokkbeskjed når man åpner kontoen sin de neste dagene, sier Mads Johannesen.

Må bestemme seg

Investeringsøkonomen påpeker at Norwegian har valgt en kompleks struktur på emisjonen ved å ha to tegningsretter per aksje. Dette bidrar til at tegningskursen i emisjonen blir lav. For Norwegian-toppene Bjørn Kjos og Bjørn Kise gjør denne strukturen det også mulig å finansiere store deler av sitt eget bidrag i emisjonen gjennom salg av tegningsretter.

Johannesen tror ikke at Norwegian har valgt to retter per aksje for å øke utvanningseffekten av at privatinvestorer ikke følger med i timen.

– Jeg tror grunnen til at de gjør det er at selskapet skal hente 50 prosent av eksisterende aksjekapital. For å tiltrekke seg nok investorer, så er man avhengig av en lav emisjonskurs, sier investeringsøkonomen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rockestjerne og milliardær krangler om Live aid-konsert
Eks-Pink Floyd-stjerne Roger Waters går kraftig ut mot milliardær Richard Bransons støttekonsert.
01:34
Publisert: