Komplett Bank la onsdag morgen frem resultatet for årets første kvartal. Resultatet før skatt endte på 61 millioner kroner, sammenlignet med et overskudd på 102 millioner kroner i samme periode i fjor.

Renteinntektene endte på 286 millioner kroner sammenlignet med 264 millioner kroner i første kvartal i fjor.

I fjerde kvartal i fjor leverte banken et underskudd før skatt på vel 18 millioner kroner grunnet tap på forbrukslån.

Trenden var positiv i januar og februar, men så har banken tatt nye tapsavsetninger som følge av koronakrisen.

Investorene liker åpenbart ikke det som ble lagt frem. Aksjen stupte på det verste nær 15 prosent, få minutter etter åpning på Oslo Børs onsdag. Den har siden hentet seg noe inn.

Stein Erik Hagen med familie er største eier i Komplett Bank.
Stein Erik Hagen med familie er største eier i Komplett Bank. (Foto: Per Thrana)

Canica Invest as – eid av investor Stein Erik Hagen med familie – er største eier i Komplett Bank med rundt en femtedel av aksjene.

Nye tap på forbrukslån

Banken har det siste halve året meldt om større mislighold på forbrukslån innvilget i 2018 og senere. Mot slutten av året var tapene på 222 millioner kroner.

I årets første kvartal var utlånstapene på 132,2 millioner kroner. I samme periode i fjor hadde Komplett Bank 72 millioner kroner i tapsavsetninger. Banken skriver at de tok 50 millioner kroner ekstra i tap grunnet usikkerheten knyttet til koronapandemien.

I kvartalsrapporten skriver banken at de som følge av situasjonen vil være enda mer forsiktige knyttet til utlånsrisiko.

«Dette har resultert i en reduksjon av ny utlån og lavere markedsføring utgifter i løpet av kvartalet. Banken vil øke fokuset på potensielle kostnadsbesparelser fremover», står det i rapporten.

Også Bank Norwegian – den største aktøren på forbrukslån i Norge – meldte om 230 millioner kroner i ekstra tapsavsetninger for noen uker siden, og sier det skyldes krisen i norsk økonomi.

Allerede i slutten av mars kom Komplett Bank med en børsmelding, og sa at utlånsveksten blir redusert kraftig i alle markeder, som følge av krisen. Tapene i januar og februar var lavere enn i månedene før, men banken varslet allerede da ekstra avsetninger fordi det venter krevende tider for mange av kundene fremover.

Aksjer i fritt fall

Komplett Bank har hatt en svak utvikling på Oslo Børs, og er ned rundt 54 prosent fra årsskiftet og frem til børsslutt tirsdag.

Det meste av fallet har skjedd fra fremleggelsen av årsresultatet i slutten av januar. Siden toppen ved børsnoteringen i 2017 er aksjen ned mer enn 70 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.