Optimismen råder på Wall Street om dagen. En sterk sluttspurt sørget for at samtlige av de ledende indeksene endte i pluss for mars, og entusiasmen ser ut til å fortsette over påske, og inn i april.

Da børsene stengte mandag var det klart at både S&P-indeksen og Dow Jones-indeksen hadde satt nye rekorder.

  • S&P 500-indeksen, som består av de 500 største og viktigste selskapene børsnotert i USA, stengte 1,44 prosent prosent høyere enn børsåpning
  • Den tradisjonsrike nøkkelindeksen Dow Jones, bestående av 30 håndplukkede antatt viktige aksjer, stengte 1,12 prosent og 372 poeng høyere enn ved børsåpning
  • Den teknologidominerte Nasdaq-indeksen steg til 1,67 prosent

Den brede børsoppgangen kommer etter både sterke tall fra det amerikanske arbeidsmarkedet, og etter nyheten om den massive infrastrukturplanen som USAs president Joe Biden la frem forrige uke.

- Det er vanskelig å se rundt seg og finne noen særlige grunner til å være negativ, sier strateg Ross Mayfield i Baird til Bloomberg.

- Vi hadde sysselsettingsvekst i mars langt over forventningene, og statsrentene har i hovedsak vært uendret. Det er en av de gangene hvor gode nyheter faktisk er gode nyheter, sier han.

- Dette er en V-vending med stor bokstav, i sin innledning. Det eneste som kan stå i veien nå er en ny nedstengning av økonomien for å begrense nye korona-mutanter, eller en bom fra Fed. Ingen ser ut til å være nært forestående, sier Tony Dwyer, sjefsstrateg i Canaccord Genuity til Wall Street Journal om børsoppgangen.

Knallsterke jobbtall

Den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra USA kom langfredag, mens de amerikanske børsene var stengt. Dermed kom effekten av de positive tallene mandag.

Med 916.000 nye stillinger i USA, kunne markedene juble over den soleklart største økningen siden oktober 2020. Til sammenligning kom det 379,000 nye jobber i februar, og 166,000 i januar.

Statistikken er en nøkkelindikator på amerikansk økonomi, og omtales ofte som «månedens viktigste tall».

I forkant var det estimert at 675,000 nye arbeidsplasser i mars, basert på en undersøkelse gjennomført av økonomer ved Dow Jones og Wall Street Journal. Andre analytikere leflet med et estimat på én million. Samtidig viste en annen undersøkelse at den ville falle til seks prosent.

Massive nye investeringer

Joe Bidens nye infrastrukturplan omfatter rundt 2000 milliarder dollar i investeringer over åtte år, tilsvarende 17.000 milliarder kroner, eller ett og et halvt oljefond. Planen ble presentert kort tid etter Biden fikk gjennom koronastøttepakken på 1900 milliarder dollar.

Det kommer også skatteøkninger for å finansiere planen. Selskapsskatten skal økes til 28 prosent fra 21 prosent.

Mandag avviste Biden at selskaper vil flytte ut av USA for å unngå de økte skattene.

- Absolutt ikke. Det er det ingen bevis for, uttalte han ifølge Reuters.

Før Trump satte ned selskapsskattesatsen i 2017, lå den på 35 prosent.

Strateg Savita Subramanian i storbanken Bank of America advarer likevel mot virkningene av skatteøkningen, og mener markedet trolig ser seg blind på det positive.

– Jeg tror markedet priser etter de gode nyhetene om infrastruktur. Jeg tror ikke markedet nødvendigvis har priset inn det negative med planen, og det er hvordan vi skal betale for dette, sier Subramanian til CNBC, og la til at vi kan vente oss et tilbakeslag om kort tid.

Teknologiaksjer

Flere av de store teknologiaksjene nådde rekordpriser mandag.

  • Google-eier Alphabet steg 4,1 prosent og ble handlet for 2.225,55 dollar stykket
  • Facebook-aksjen steg 3,4 prosent, og ble en stund handlet for rekordhøye 310 dollar aksjen
  • Microsoft steg 2,77 prosent og ble handlet på 249 dollar stykket

Facebooks forrige toppnotering var tilbake i august 2020, da aksjen ble handlet for 304 dollar stykket. Dagens soleklare rekord kan altså markere slutten på en nedtur i aksjemarkedet for Facebook-aksjen, mens andre teknologiaksjer har hatt solid stigning. Kontroverser om konkurransejus, personvern og spredning av falske nyheter pågår fortsatt rundt selskapet, men samtidig har annonseprisene steget 30 prosent siden 2020-nivåene, ifølge en markedsføringsanalyse sitert av Marketwatch.

Tesla-aksjen ble handlet til 695 dollar fra start mandag, opp rundt i underkant av fem prosent. Da børsene stengte ble den handlet for 691 dollar.

Oppgangen kom etter at selskapet i helgen presenterte sterke produksjonstall. Tesla meldte at det produserte 180.338 biler i første kvartal, og leverte 184.800. Det var ventet leveringer på 168.000, ifølge CNBC.

– Vi er oppmuntret av den sterke mottagelsen Model Y har fått i Kina og vi er på god vei tilbake til full produksjonskapasitet, skrev selskapet i en pressemelding.

Nikola og Gamestop falt

Samtidig falt aksjen til elbil-konkurrenten Nikola hele 7,8 prosent på den stigende Nasdaq-indeksen. Det skjedde etter at Nikola-gründer Trevor Milton solgte unna massive mengder aksjer like før påske, for 49 millioner dollar. Tilsynelatende meldte han først inn salget av 3,5 millioner aksjer til det amerikanske finanstilsynet to dager senere, langfredag, ifølge Financial Times.

Gamestop falt 10 prosent fra start etter at styret i Gamestop presenterte planer om å selge 3,5 millioner aksjer, eller for inntil én milliard dollar. Det er i en filing til amerikanske tilsynsmyndigheter opplysningene fremgår.

Pengene skal brukes til generelle selskapsformål og styrke selskapets balanse, og kan også gå til nye initiativ og produktutvikling.

Mange har bedt Gamestop bruke muligheten etter den kraftige kursoppgangen på Børsen til å hente mer kapital. Jo høyere aksjekursen er i en slik kapitalinnhenting, desto mer ny kapital får selskapet for å utstede nye aksjer. For dagens eiere vil det dermed være en fordel med høy aksjekurs i en slik emisjon, siden de da mister mindre av sin eierandel for å få inn de nye pengene.

Gamestop opplyser samtidig at det hadde en omsetningsvekst på i overkant av fem prosent i februar og 18 prosent i mars, sammenlignet med tilsvarende perioder året før.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.