DN skrev forrige helg om hvordan gullselskapet Crew Gold endte opp hos Russlands rikeste mann ved hjelp av konsulent Jan Anders Vestrum og to Pareto-topper i 2010. I saken kom det frem hvordan den russiske stålkjempen OAO Severstal og dens allierte fikk avgjørende kontroll med rett over 50 prosent av Crew-aksjene ved hjelp av Pareto-ansattes egne aksjer. Det hele kom i stand i form av en Pareto-fullmakt hvor det ikke forelå underliggende skriftlige fullmakter. Av en aksjonærutskrift DN sitter på fra 26. februar 2010 fremgår det at flere profilerte ansatte i Pareto var aksjonærer i gullselskapet under oppkjøpskampen i gullselskapet.

– Det er helt korrekt at jeg eide Crew-aksjer. Alt som har med det og fullmaktene å gjøre har jeg fortalt det jeg vet og husker til Økokrim for tre år siden. Det er alt jeg vil si, sier Erik Holsten, tidligere senior partner på corporate finance i Pareto Securities.

Taus

Under oppkjøpskampen om Crew i 2010 krevde den russiske stålkjempen OAO Severstal en ekstraordinær generalforsamling for å kaste det sittende styret i gullselskapet. Med et nødskrik klarte russerne og deres allierte å skrape sammen rett over 50 prosent av Crew-aksjene ved hjelp av Pareto-ansattes egne aksjer. Ifølge Økokrim ble de ansatte i Pareto «ikke spurt» om de sto bak støtten til en enkeltkunde.

Økokrim mener at fullmakten som ble gitt, var «falsk».

Pareto-sjef Ole Henrik Bjørge uttalte i DN i helgen at han la til grunn at det ble innhentet gyldige fullmakter fra de ansatte, men at han «i ettertid har skjønt at dette ikke har skjedd skriftlig».

Ingen av de Pareto-ansatte DN har kontaktet har svart på hvorvidt de har gitt samtykke til den omstridte fullmakten.

– Du vil ikke svare på hvorvidt du er blitt misbrukt i en sånn fullmakt?

– Jeg har sagt alt til Økokrim i denne saken, sier Holsten som jobbet i Pareto i 15 år.

Ble avhørt

På aksjonærlisten fremgår det også at meglersjef Arild Hille, tidligere analysesjef Tormod Høiby og tidligere megler Terje Sandvik eide små aksjeposter i Crew i 2010.

På aksjonærlisten fremgår det også at meglersjef Arild Hille (på bildet), tidligere analysesjef Tormod Høiby og tidligere megler Terje Sandvik eide små aksjeposter i Crew i februar 2010.
På aksjonærlisten fremgår det også at meglersjef Arild Hille (på bildet), tidligere analysesjef Tormod Høiby og tidligere megler Terje Sandvik eide små aksjeposter i Crew i februar 2010. (Foto: Per Thrana)

– Jeg har ingen kommentar til fullmaktspørsmålet eller hva jeg har sagt i avhør, sier Sandvik til DN i dag.

Også tidligere Pareto-topp Kristen Jakobsen satt med en liten aksjepost i Crew den gangen. Jakobsen hadde på det tidspunktet sluttet i Pareto og ønsker ikke å kommentere saken.

– Det vil ikke være riktig av oss å gi kommentarer til dine spørsmål knyttet til fullmakter fra ansatte i Pareto Securities. Dette vil bli belyst i rettssaken, skriver Pareto-sjef Ole Henrik Bjørge i en epost.

Hverken Hille eller Høiby har besvart DNs gjentatte henvendelser de siste to dagene.

Tidligere Pareto-megler Kjetil Sjursen ønsker ikke å kommentere saken før den skal opp i retten. Det ønsker heller ikke tidligere corporatesjef Petter Dragesund eller konsulent Jan Anders Vestrum, opplyser deres advokater, henholdsvis Christian B. Hjort og Håkon Juell Hassel.(Vilkår)

Se hva som skjer når DNs journalist tester akselerasjonen på verdens raskeste stasjonsvogn
Mercedes-AMG E 63 S er avsindig rask. Samtidig er den diskret og byr på masse plass. Et perfekt kompromiss?
01:40
Publisert: