Den amerikanske oljekjempen Chevron investerer 100 millioner kroner i norske Ocean Geoloop gjennom en rettet emisjon, ifølge i en børsmelding fredag morgen.

Arkeologen, oppfinneren og gründeren Hans Gude Gudesen (72) er hjernen bak karbonfangstselskapet Ocean Geoloop. 72-åringen sitter på 29,25 millioner aksjer i selskapet som utgjør 60 prosent av selskapet. Dagens børsoppgang tilsvarer en papirgevinst på 164 millioner norske kroner.

Markedsverdien på Ocean Geolop ligger på 1,7 milliarder kroner etter fredagens kursoppgang.

Oppfinneren har viet seg til prosjektet siden 2006, da han forlot selskapene han grunnla: Opticom, Thin Film og Fast Search & Transfer.

– Veldig spennende

Ocean Geoloop endte dagen med en oppgang på 19,4 prosent. Martin Mølsæter forvalter fondene First Generator og First Global Focus som begge har aksjer i Geoloop. Mølsæter sier de har vært eier i Geoloop lenge.

– Det er veldig spennende at Chevron liker teknologien, investerer og til en mye høyere aksjekurs enn hva den var handlet på børs. Piloten de gjør sammen med Norske Skog går jo også etter planen. Norske Skog er også aksjonær. Hvis piloten blir en suksess og det viser seg at det får å skalere opp rensing av co₂ til større volumer så har Ocean Geoloop skutt gullfuglen. Da vil utvikling- og driftskostnader være en brøkdel av konkurrentene. Da er det en mangedoblingskandidat fra dagens kurs på 35, skriver Mølsæter i en epost.

Chevrons investeringen skjer til en tegningskurs på 37 kroner per aksje, en økning på 5,6 kroner fra dagen før.

Det gjør at grunnleggeren bak selskapet kan ta helg med en papirgevinst på 164 millioner kroner etter dagens økte aksjepriser og investeringer. Emisjonen må godkjennes av aksjonærene, og hovedeieren vil ifølge børsmeldingen godkjenne avtalen.

Chevron vil etter investeringen sitte på rundt fem prosent av aksjene i Ocean Geoloop. Det amerikanske oljeselskapet vil med det være den tredje største eieren i det norske selskapet.

I tillegg til investeringen, inngår samtidig Chevron og Ocean Geoloop en intensjonsavtale (memorandum of understanding, MOU) om å finne områder med potensial for teknisk og kommersielt samarbeid.

Børsnotert tidligere i år

Selskapet ble noter på Euronext Growth, en av markedsplassene på Oslo Børs, i mars i år. Da selskapet ble børsnotert kostet aksjene 37 kroner stykket.

Forskningsinstituttet Sintef har vært en nøkkelpartner i arbeidet, og flere av selskapets ansatte har bakgrunn herfra. Den tidligere Sintef-professoren Odd-Geir Lademo (52) startet som daglig leder i Ocean Geoloop ved nyttår og uttalte til DN i fjor at arbeidet handlet kort fortalt om å få de økende klimaskadelige CO2-utslippene på avveier inn i kretsløpet igjen ved bruk av havet uten at det trengs store mengder energi eller kjemikalier.

– Får vi dette til, og det tror vi jo, vil det revolusjonere måten vi fanger, lagrer og gjenbruker CO2 på, mente Lademo.

Norske Skog er inn på eiersiden av selskapet, de ønsker utvide det industrielle samarbeidet med Ocean Geoloop.

Siden Norske Skog brenner naturlig treavfall, er det ingen utgifter på klimagassen de slipper ut, men molekylene er de samme, enten de kommer fra flis eller kull. I sommer begynte Norske Skog å stanse utslippene før de havnet i atmosfæren. På en nyoppmurt plass inne på det store anlegget står et tårn i rustfritt stål, preget av logoen til det ferske karbonfangstselskapet Ocean Geoloop (OGL) som gjør jobben.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.