Pandemiårene 2020 og 2021 bød på eventyrlig vekst for Karl Alveng Munthe-Kaas' selskap Oda, tidligere Kolonial.no. Med nedstengt samfunn og oppfordringer om å holde seg mest mulig hjemme, ble hjemmelevering av matvarer, bestilt på nett, plutselig veldig aktuelt.

I 2021 vokste Odas omsetning med nærmere 80 prosent mot 2019, og i fjor vokste omsetningen til 2,47 milliarder kroner, tilsvarende en økning på 25 prosent fra året før.

Oda er blitt større enn noen annen, lignende norsk aktør har vært i nærheten av, men i likhet med de frafalte har også Oda svidd av mye penger på veien. Selskapet gikk i perioden 2014–2020 med et samlet tap på 750 millioner kroner.

– 2020 var et vanvittig år. Så at veksten fortsatte i 2021, det er vi veldig fornøyd med, sa Munthe-Kaas til DN da tallene ble kjent.

Men det er ikke bare Oda-tallene som har økt det siste året. Det ferske årsregnskapet til Munthe-Kaas' private investeringsselskap, Alveng Holding, viser nemlig finansielle inntekter på hele 25,3 millioner kroner i 2021, opp fra 10,5 millioner kroner året før.

Stort aksjesalg bidro

Alveng Holdings resultat før skatt endte på 25,2 millioner kroner i 2021, mot 10,4 millioner kroner året før. Dette tilsvarer en økning i resultatet på 142,3 prosent.

Ifølge Munthe-Kaas er inntektsøkningen i hovedsak knyttet til aksjesalg.

– Det skyldes salg av aksjer i forbindelse med de store emisjonene som var i fjor, sier han til DN.

I fjor gikk japanske gigantfondet Softbank og teknologiinvestoren Prosus inn med til sammen to milliarder kroner i selskapet, og ble dermed og selskapets nye storeiere sammen med svenske Kinnevik og Rasmussengruppen. Kinnevik og Rema deltok også i kapitalinnhentingsrunden.

Transaksjonen verdsatte Oda til 7,5 milliarder kroner, og toppsjef Karl Munthe-Kaas solgte, ifølge Shifter, aksjer for tyvetalls millioner kroner.

– Regner du med at resultatet blir like stort i år?

– Nei, jeg regner ikke med å selge like mye aksjer i år, sier Munthe-Kaas.

På spørsmål om Oda planlegger å hente mer kapital, svarer likevel Oda-grunnleggeren at det planlegges å hente friske penger til selskapet allerede før utgangen av året.

Skrur igjen kranen

Fra oktober 2020 til august året etter gikk Tokyo-noterte Softbank inn med rundt 30 milliarder kroner i fire norske selskaper. Investeringene i Kahoot, Autostore, Oda og Gelato var av klassisk Softbank-merke, og gjorde konglomeratet til en av de viktigste eierne i hvert av selskapene. I spissen av Softbank står den myteomspunne japanske forretningsmannen Masayoshi «Masa» Son.

I kjølvannet av pandemien har Softbank lidd store tap. Nylig ble det kjent at et fond kontrollert av Softbank har inngått en avtale som gjør at det kan kvitte seg med alle sine 73 millioner Kahoot-aksjer, tilsvarende en eierandel i e-læringsselskapet på 14,96 prosent. Kahoot-aksjen stupte som konsekvens.

Munthe-Kaas har tidligere omtalt Softbank-grunnleggeren som en «visjonær», men svarer ikke på spørsmål om hva han tenker om Softbank som investor nå.

Den videre veksten til selskapet er han på den andre siden tydelig på:

– Vi kommer til å fortsette å vokse, og omsetter for mer nå, særlig siste halvår mot siste halvår i fjor. Veksten kommer ikke til å ligge på samme nivå som under pandemien, men vi er fornøyde med at vi selger mer nå enn under pandemien. Det beviser at det ikke er noe tvil om at trenden med dagligvarer på nett, fortsetter, sier Munthe-Kaas.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.