– Jeg synes det er utrolig gøy at ansatte satser sparepengene sine for å være med på reisen, sier Karl Munthe-Kaas, toppsjef og en av grunnleggerne av Oda, tidligere Kolonial.no.

Da Oda etter påsken i år hentet to milliarder kroner fra superinvestorene Softbank og Prosus, fikk også ansatte muligheten til å kjøpe aksjer i eget selskap. En ny og kraftig økt prising av Oda til 7,5 milliarder skremte ikke de ansatte, som lastet opp med aksjer for totalt 50 millioner kroner.

Kvart mill. hver

Ifølge Munthe-Kaas har Oda rundt 600 faste ansatte. Av disse kjøpte en tredjedel, 206 personer, aksjer i selskapet. Munthe-Kaas forteller at ingen kjøpte aksjer for mer enn en million.

I snitt betyr det at Oda-ansatte kjøpte aksjer for rundt en kvart million kroner.

– Dette er et vanlig aksjeprogram hvor man har skaffet den kapitalen selv, sier Munthe-Kaas.

– Det forteller at det er en enorm tro på det vi lager sammen, og at folk har lyst til å være en del av det. Den reisen har akkurat bare begynt. Dagligvaremarkedet i Norge er fortsatt bare to prosent på nett. I Storbritannia er det 13 prosent, og stigende. Jeg tror mange tenker at korona har gitt et løft, men sannheten er at vi bare har skrapet overflaten, sier han.

Totalt er det nå over 260 ansatte, foruten gründerne, som eier aksjer for 255 millioner kroner. Grunnleggerne av Oda, som har vært med helt fra starten, sitter på like over en femtedel av aksjene i selskapet, tilsvarende 1,6 milliarder kroner.

Karl Munthe-Kaas har aksjer for en halv milliard.

– Vi er lønnsomme

Oda ble startet opp i 2013, den gangen under navnet Kolonial.no. Selskapet leverer mat og dagligvareprodukter på døren og har vokst raskt siden oppstarten, som også har medført store underskudd. Men nå er Oda lønnsomme på driften, ifølge gründer Karl Munthe-Kaas.

– Alle måneder så langt i år er vi ebitda-lønnsomme, sier han.

Ebitda er et regnskapsuttrykk for driftsresultat før avskrivninger og nedskrivninger. Det er populært blant investorer og analytikere og gir uttrykk for hvordan det går med driften av selskapet.

– Det er lenge siden vi begynte å tjene penger per ordre. Vi har nådd skala, vi er lønnsomme og konkurrerer med lavpriskjedene på pris. Og du får det ferdig levert hjem, sier Munthe-Kaas, som er særlig fornøyd med at selskapet oppnår en såkalt UPH på 212.

UPH viser hvor mange varer man klarer å plukke per time. Jo høyere tallet er, jo mer effektiv er logistikken. Til sammenligning har den britiske dagligvare- og logistikkaktøren Ocado en UPH på 169, ifølge selskapets siste årsrapport.

De neste par årene skal Oda ekspandere til Tyskland og Finland. Det bygges et stort lager i Finland og vurderes flere lagre i Tyskland. Begge virksomhetene struktureres som datterselskaper.

– Hvordan skal dere få finner og tyskere til å bruke Oda?

– Det var ingen som visste om Kolonial.no for seks, syv år siden. Da startet vi med omtrent tomme hender. Nå starter vi med en milliard. Du får mye synlighet for det. Vi har et helt annet utgangspunkt teknologisk, operasjonelt og kapitalmessig enn vi hadde i Norge, sier Munthe-Kaas.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.