Storebrand-ansatte med søvnunderskudd delte ut resultatrapporten som fortsatt var varm fra trykkeriet i et stappfullt auditorium i Storebrands hovedkontor på Lysaker onsdag morgen.

– Den siste gikk fra jobb halv fire i natt. Da var siste versjon av resultatrapporten ferdig, sier fungerende kommunikasjonsdirektør Jan Otto Risebrobakken i Storebrand.

Det vanligvis trauste selskapet Storebrands kvartalspresentasjoner er ikke akkurat en festforestilling. Men denne onsdagen var annerledes.

– Vi leverer et veldig sterkt driftsresultat og et sterkt finansresultat, men det som begeistrer meg enda mer, er oppkjøpene av Silver og Skagen. Så presentasjonen i dag blir litt annerledes, sa Grefstad.

Storebrand tok kontakt med Skagen

Tirsdag ettermiddag kom pressemeldingen om at Storebrand kjøper opp Silvers 20.000 kunder etter en budkamp mellom fire selskaper. Det var ikke uventet. Det var imidlertid nyheten onsdag morgen, om at Storebrand kjøper opp den Stavanger-baserte fondsforvalteren Skagen.

– Hvem var det som tok kontakt med hvem i Skagen-oppkjøpet?

– Det var vi som viste den første interessen for selskapet, for en del måneder siden. Vi ser den utrolig spennende sammensmeltingen av pensjons- og sparemarkedet som pågår nå. Nordmenn lever lenger, men vi jobber ikke lenger enn før. Da må man spare mer. Vi ønsker å ha en sterk posisjon i dette markedet. Derfor tok vi kontakt, sier Grefstad.

Skagen-kjøpet jekker opp Storebrands markedsandel i fondsmarkedet i personmarkedet fra fire til 17 prosent.

– Gründerne av Skagen er også eiere i Silver Pensjonsforsikring. Var det noen sammenheng her?

– I Silver har vi kun forholdt oss til administrasjonsstyret. Det er ingen koblinger til eierne der, sier Grefstad.

– Både Silver og Skagen var nisjeselskaper da de ble etablert. De har hatt dedikerte kundemasser. Tror dere at kundene vil finne seg til rette i Storebrand?

– I Skagen er vi opptatt av å bevare det som er unikt. Vi ønsker å sikre selskapet en uavhengig posisjon. Det blir samme ledelse, samme investeringsfilosofi. Kundene skal kun oppfatte dette som en oppside. Når det gjelder Silver, håper jeg kundene ser på dette som en god løsning som gir avklaring og forutsigbarhet for pensjonene, sier Grefstad

Det er særlig de institusjonelle kundene som har sviktet Skagen de siste par årene. Slike investorer liker dårlig uro på eier- og forvaltersiden. Nå tror Grefstad at de skal klare å stoppe kundeflukten.

– Det er tegn som tyder på det. Vi håper at vi representerer en stabilitet og trygghet som særlig de institusjonelle kundene vil sette pris på. Vi er optimistiske til dette, sier han.

Grefstad reiser til London og videre til USA for å presentere både resultatene og oppkjøpet de nærmeste dagene.

Silver-kundene tar over risikoen selv

Silvers kunder blir overført til fripoliser med investeringsvalg. Det vil si at de tar over risikoen for fremtidig avkastning selv. Storebrand har vært det eneste livselskapet som har tilbudt fripoliser med investeringsvalg de siste årene. Det har gått relativt trått, fordi det har vært mange kunder det ikke har lønnet seg for. Nå får de 20.000 kunder som ikke har noe valg.

– Siden vi allerede hadde gode systemløsninger, har vi nok lavere marginalkostnader per kunde enn mange andre. Vi vet ikke hva de andre selskapene bød, men vi regnet dette hjem. Vi skal ta godt imot kundene fra Silver, og vi har gode systemer som vil bidra til at overgangen fra Silver til oss går så sømløst som mulig, sier Grefstad.

Håper på fripolise-endringer

Storebrand har per i dag 6,5 milliarder kroner i fripoliser med investeringsvalg. Nå kommer det rundt 10 milliarder kroner til fra Silver. Det er fortsatt en liten andel av den samlede porteføljen med garanterte fripoliser i Storebrand.

– Den porteføljen er 120 milliarder kroner, og den blir der. Myndighetene har åpnet opp for en fripolisediskusjon, men vi er forberedt på at fripolisene vil være med oss i lang tid, sier Grefstad. (Vilkår)

Krangler med varaordfører om hyttekjøp
Bjørn Waatwik har brukt åtte år på rettssaker etter at han kjøpte hytte av varaordføreren.
01:09
Publisert: