Tilbords har meldt oppbud.

– Vår oppfatning var at om vi ikke hadde gått inn, så ville selskapene gått konkurs, sier daglig leder Odd Sverre Arnøy i Kitch'n.

I midten av november i fjor kjøpte eierne i Kitch'n opp både Tilbords og Rafens. Det skjedde gjennom at eierne overtok aksjene i Tirag Holding fra kapitalfondet Herkules. Tirag Holding eier Tirag as, som igjen eier kjøkkenkjedene.

Mandag har eierne i Kitch'n lagt Tilbords ned, ifølge en pressemelding fra selskapet. Det kommer tre uker etter de meldte oppbud i Rafens.

Svak julehandel

– Vi har undersøkt dette på en grundig måte på forkant, men markedsutviklingen med svak inntjening og svak omsetning medfører at du får en smitteeffekt, sier Arnøy.

I 2016 hadde Tirag as, som eier Tilbords og Rafens, et driftsresultat på 24 millioner kroner og et årsresultat på 12 millioner kroner.

– Julehandelen i Tilbords i både Rafens og Tilbords var veldig svak og langt under forventet, samtidig som butikkøkonomien i Tilbords tapte over 30 millioner på driften, sier Arnøy.

Han sier at eierne av Kitch'n visste at det ville være en betydelig jobb å redde kjeden, og at selskapene ville gått konkurs om de ikke hadde tatt over. De ventet også tap at og nedskrivninger i balansen ville føre til tap på rundt 20 til 40 millioner kroner. Nå ser eierne at tap og nedskrivninger blir på mellom 60 og 70 millioner kroner.

– Det som har skjedd den siste måneden er at vi har fått mer informasjon om butikkene med svak lønnsomhet som medfører at tapene lander opp i Tirag as, og da blir summen så betydelig mye større enn våre tidligere prognoser. Selv om vi har kuttet kostnader og redusert kostnader med ansatte og masse avtaler og hele greiene, så er soliditeten i systemet så svak at resultatet blir så mye verre enn det vi hadde forventet, sier Arnøy.

Det var Herkules Capital som solgte Tilbords og Rafens til Kitch'n i november 2017. Hercules-sjef Sverre Flåskjer er mandag langt inne på fjellet, og har kun hørt om oppbudet gjennom pressen.

- Vi har solgt oss helt ut i fjor og det er ikke vår oppgave å si noe om dette nå. Vi kjenner oss ikke igjen i kommentaren om neglisjering av butikker og har ikke noe forhold til tallene som refereres til i pressemeldingen, skriver Flåskjer i en tekstmelding til DN.

Ville sikre drift i Tilbords

Han sier at de undersøkte selskapene grundig før de overtok dem, og sier samtidig at de ikke på noen som helst måte føler seg lurt av Herkules som de kjøpte Tilbords og Rafens av.

Oppbudet i Tilbords kommer bare tre uker etter at Kitch'n meldte oppbud i Rafens.

Da sa Arnøy til Nettavisen at de ønsket å sikre videre drift i Tilbords-kjeden, og at dersom de skulle brukt mer penger på Rafens ville det gått ut over Tilbords.

Han avviser at Kitch'n kjøpte opp Tilbords og Rafens for å legge ned brysomme konkurrenter.

– Jeg har ikke noen annen kommentar til det enn at våre intensjoner har vært 100 prosent krystallklare fra dag én. Vi kjøpte opp Tilbords fordi vi ville utvikle Tilbords videre og hvis vi ikke hadde gjort det ville vi lagt inn så mye ressurser. Jeg kan sterkt understreke at vi aldri har gått inn med hensikt på å legge dette ned, sier Arnøy.

– Vi måtte bare ta en fot i bakken og diskutere med eierne våre om det var forsvarlig å putte penger i et så svakt system, og da konkluderte eierne med at det ikke er fornuftig å kaste gode penger etter dårlige, og da måtte man erkjenne at dette har vi ikke fått til og må be om oppbud, sier han.

15 personer har mistet stillingen

Siden eierne av Kitch'n tok over kjedene har 15 personer mistet sine stillinger i administrasjonen, skriver Kitch'n i pressemeldingen.

– Etter vår oppfatning har tidligere eiere hatt for stor fokus på import- og grossistfunksjonen og etter vår oppfatning neglisjert utviklingen i butikkleddet. 20 til 25 årlige nedleggelser av butikker er ikke bærekraftig over tid. Suksess i dag må starte hos kunden. Når du vinner kunden, krever det kun god struktur bakover i organisasjonen for å sikre god lønnsomhet. Dette har vært suksessen i Kitch`n og dette trodde vi på også hos Tilbords, sier Arnøy i pressemeldingen.(Vilkår)

Se trailer: «Lucky»
01:57
Publisert: