Fredag vil OECD avduke en ny «megatraktat» som skal forebygge uønsket skatteplanlegging og skatteomgåelser. Norge er én av 99 land som har vært med i forhandlingene. Ett år var alt man trengte for å reforhandle skatteavtaler som har gjort det mulig for multinasjonale selskaper å snike seg unna deler av skatteregningen. Advokat Rolf Saastad, managing partner i advokatfirmaet Deloitte, mener dette er viktig for å skape jevnere konkurranse blant selskaper. 

1. Hvorfor er dette en stor nyhet?

– Fordi det innebærer en stor skatteendring for internasjonale virksomheter. Dette gjelder internasjonale virksomheter i hele verden. I traktaten er det mange alternativer man kan velge, og vi er spente på å se hva Norge og andre land har valgt.

2. Hva innebærer endringene for norske selskaper som har virksomhet i utlandet? 

–Det gir økt kompleksitet, og økt rapportering med flere selvangivelser og flere regnskap, sånt som driver kostnader. Det medfører også økt skatt. Det kan også føre til et behov for å omorganisere virksomheten for å unngå uheldige utslag av regelendringene.

3. Vil Norge få høyere skatteinntekter fra utenlandske selskaper etter at endringene blir gjennomført? 

– Ja, noe økt skatt vil det nok gi. Men dette kan motvirkes noe av at norske selskaper kan få økt skatt i utlandet, som igjen reduserer den norske skatten.

4. Hvor mange skatteavtaler blir endret som følge av «megatraktaten» og hvordan har man klart dette på såpass kort tid? 

– Målsetningen var over 2000 skatteavtaler, men det totale tallet får vi vite i løpet av fredagen. Man har gjort et godt og hardt arbeid. Vanligvis så går denne typen prosesser kjempesakte, men her har det vært en høy politisk vilje til å få det gjennom. 

5. Når trer endringene i kraft og hvem har mest å frykte av at landene går sammen om endringene?

– Vi forventer at endringen trer i kraft fra 2018. De som har mest å frykt er multinasjonale selskaper som driver aktiv skatteplanlegging. OECDs analyser viser at multinasjonale selskaper har en vesentlig lavere effektiv skattesats enn nasjonale selskaper. Beps-reglene handler om å utjevne deler av denne konkurranseforskjellen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.