– Det har vært et veldig vanskelig år, synes vi. Du ser jo hva alle analytikerne sier. Kronekursen er uforklarlig svak, sier Lars Eyolf Kvamsø.

Han er daglig leder og en av hjernene bak Conscendo Asset Management. Sammen med Øivind Ofstad flytter han millioner av kroner i valutamarkedet med høy risiko for å oppnå høy avkastning til profesjonelle investorer.

I 11 år har de levert positiv avkastning til sine kunder. Dette året ligger de og vipper på nullen.

– Det vil for alle praktiske formål bli null, nærmere bestemt rundt pluss 0,20, sier Kvamsø på nyttårsaften.

Stor kronesvekkelse

I november leverte Conscendo en avkastning på 0,79 prosent til sine kunder, men likevel er Kvamsø og Ofstads avkastning på minus 0,20 prosent så langt i år, ifølge selskapets månedsrapport fra november.

Da DN snakket med Kvamsø i november sa han den negative trenden skulle snus før jul.

– Vi har et forhold til null. Vi har aldri tapt penger og det har vi ikke tenkt til heller. Det burde vi kunne ha et lønnlig håp om, sa han da.

Den største årsaken til Conscendos svake år er en svak norsk krone og en svak svensk krone.

Den norske kronen svekket seg i år med over åtte prosent mot euro og er nær historisk svake nivåer. Ved årets slutt koster en euro 9,85 norske kroner.

Den svenske kronen har styrket seg 5,54 prosent mot norske kroner.

– Min oppfatning av kronemarkedet er at det er en miks av at posisjoneringen har vært nokså ensidig og at norsk økonomi sin tiltrekningskraft ikke virker like forlokkende på utenlandske investorer, sier Kvamsø.

– Man skal være ydmyk

Han tror analytikerne og de som handler i valuta må ta innover seg at norsk økonomi ikke har den samme tiltrekningskraften på utlendinger som den hadde da oljeprisen var høyere.

– Vi som sitter veldig tett på norsk økonomi har en litt annen oppfatning om hvordan ting går, men hvis du sitter i utlandet og analyserer, og ser at oljeprisen er 50 dollar, kan man tenke at den da er halvparten av hva den var, og dermed tenke at Norge er halvparten så rikt og tjener halvparten så mye, sier Kvamsø.

Han sier det er mange som tror at vi nå kan få et kronerally på nyåret, men at vi nødvendigvis ikke trenger å få det.

– Man skal være ydmyk når man ser på volatiliteten og hvor vilt dette har vært. Vi har sikkert over 10 dager i år med kronesvekkelse på over to prosent. Det er helt ville greier, sier han.

Kvamsø og hans familie eier Conscendo Asset Management sammen med hans tidligere partner og forvalterkollega Erik Garberg.

Vil hente 100 mill.

Garberg sluttet i selskapet i 2015. Siden den gang har selskapet hatt færre kunder, og ifølge Kvamsø fungerer Conscendo for øyeblikket nesten kun som et privat investeringsselskap.

I mars i år kom Øivind Ofstad inn i selskapet fra en lang karriere i bank. Han har fått ansvar for salg og kunderelasjoner, og sammen jobber de nå med å hente inn frisk kapital.

– Målet vårt er å hente inn cirka 100 millioner kroner til investeringer i valutamarkedet. Vi har flere interessenter som vi har hatt møter med, sier Kvamsø.

Samtidig som avkastningen går nedover og selskapet har mistet kunder, har også antall forvaltede millioner falt de siste årene, som igjen har ført til mindre forvaltningshonorarer for de to valutasjonglørene.

I 2012 forvaltet Conscendo Asset Management verdier i valutamarkedet for 336 millioner kroner. Ved utgangen av 2016 hadde det krympet til 72 millioner kroner, ifølge årsregnskapet for 2016. Samtidig har forvalninghonoraret falt fra 12,5 millioner kroner til tre millioner kroner.(Vilkår)

Logger av i ett år for å finne sin neste selskapsidé
Gründermilliardær Are Thraasdahl henter inspirasjon til nye selskaper på jordomreise. Etter salget av Tapad har han tatt med seg familien for å nyte et år på tur.
03:55
Publisert: