Black Friday ble den utløsende årsaken til at Ulf Bjerknes er ferdig som toppsjef, en jobb han startet i 24. oktober i år. Han har til sammen jobbet 11 måneder i XXL.

«Volumene i alle markedene har vært lave både i periodene før og etter Black Friday-kampanjene», skriver XXL i en melding etter børsslutt tirsdag.

Selv om XXL i år hadde salgsvekst under handledagen Black Friday i november, sammenlignet med i fjor, melder selskapet at dårlig gjennomføring av disse kampanjene slo direkte negativt inn på bunnlinjen.

Selskapet skriver videre at salgskampanjene, særlig i Norge, har vært for aggressive – en utvikling som fikk pågå altfor lenge uten at det ble grepet inn. Dette har ført til at XXL over lang tid har solgt varer med tap. Selskapet kaller resultatutviklingen skuffende.

Den børsnoterte sportskjeden melder om at det nå er tatt grep og rutinene er endret for å hindre at dette skjer igjen.

Videre melder XXL om lavere volumrabatter fra leverandørene, delvis fordi selskapet er i ferd med å redusere lagerbeholdningen.

– At jeg slutter har ikke noe med resultater å gjøre, sier Ulf Bjerknes til DN tirsdag kveld.

Bjerknes henviser for øvrig til en Facebook-post der han erkjenner han at avgangen er overraskende, men sier det absolutt ikke er noe drama knyttet til dette.

Synes Tidemandsen er bedre skikket

Styreformann og grunnlegger av XXL Øivind Tidemandsen tar nå over igjen som sjef for den daglige driften av selskapet. Tidemandsen er også største eier i XXL.

XXL-eier Øivind Tidemandsen.
XXL-eier Øivind Tidemandsen. (Foto: Javad Parsa)

Kort oppsummert skriver Bjerknes på Facebook at Tidemandsen er mer kompetent enn han selv, og at Tidemandsen derfor er den beste til å lede XXL videre.

– Da jeg ble utpekt som administrerende direktør i oktober fikk også min nærmeste diskusjonspartner Øivind (Tidemandsen) en ny stilling, fra styreleder til arbeidende styreleder. Dette betyr at han kunne og skulle bli mer operativ, skriver Bjerknes, som roser XXL-gründeren opp i skyene:

– Øivind er både grunnleggeren, den største eieren og styrelederen over lang tid, og i mine øyne kanskje den dyktigste handelsmannen i Europa. De beste folkene skal etter min mening alltid lede et selskap, og det skjer ikke alltid, skriver Bjerknes.

– XXL er «hardcore» detaljhandel og jeg ser at Øivind har mer erfaring enn meg på dette området. Når jeg også ser at han har tid, følte jeg umiddelbart at dette var det riktige å gjøre, skriver Bjerknes videre.

Han understreker at han er ved godt mot, selv om han akkurat nå står uten jobb.

– Jeg er ikke ulykkelig i det hele tatt, jeg skal alltids finne nye ting å gjøre! Jeg støtter Øivind og XXL, og jeg forlater XXL som en «klokere mann», avslutter Bjerknes.

«Ikke rocket science»

XXL skriver også i børsmeldingen at det har vært store utskiftninger i ledelsen i fjerde, med utskiftning av både administrerende direktør og markedsdirektør, noe som har hatt negativ innvirkning på den daglige driften.

Ulf Bjerknes (til høyre) tok over for Fredrik Steenbuch (til venstre) som XXL-toppsjef 24. oktober. 55 dager senere er Bjerknes ferdig i stillingen.
Ulf Bjerknes (til høyre) tok over for Fredrik Steenbuch (til venstre) som XXL-toppsjef 24. oktober. 55 dager senere er Bjerknes ferdig i stillingen. (Foto: Javad Parsa)

Fredrik Steenbuch sluttet 24. oktober som toppsjef i XXL etter over 11 år i stillingen. Lederbyttet ble annonsert i forbindelse med fremleggelsen av selskapets resultat for tredje kvartal. Samtidig kom Bjerknes med en slags tiltredelseserklæring da han la frem strategien samme dag.

– Dette er ikke rocket science, men å sette en struktur på en del områder, sa Bjerknes.

55 dager senere kom meldingen om at han er ferdig som toppsjef.

I oktober lovet Bjerknes flere nye butikker og anslo en topplinjevekst på ti prosent, men det skulle ikke gå på bekostning av lønnsomheten. XXL har fått en smekk fra aksjonærene for svak kontantstrøm.

– Cash flow er på agendaen, erklærte Bjerknes.

Han var tidligere sjef i Swix og begynte som operasjonell sjef i XXL i februar i år.

Aksjekursen i XXL det siste året.
Aksjekursen i XXL det siste året.

Nedjusterer tallene

På grunn av det svake fjerdekvartalet nedjusterer XXL inntektene for 2018 til 9,4 milliarder kroner, noe som er under analytikernes tidligere anslag på 9,65 milliarder kroner.

ebitda forventes å ende i størrelsesorden 530–560 millioner kroner. Etter tredje kvartal lå de aller fleste analytikerestimatene på godt over 700 millioner kroner.

2018 har vært en eneste lang nedtur på børs for XXL: Aksjen er ned over 50 prosent siden nyttår.

I slutten av januar i år lå XXL-aksjen godt over 90 kroner, mens den tirsdag endte på 38,65 kroner. All-time high var 14. oktober 2016 da aksjekursen nådde 107 kroner.

XXL vil tidlig onsdag morgen avholde et møte for investorer, analytikere og presse i Oslo.

Dette sa Ulf Bjerknes da han tiltrådte som XXL-sjef i oktober:

Børsras, trøblete sesonger og en handelsbransje som opplever ragnarok. Her er mannen som skal bygge nye XXL
01:16
Publisert:

.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ingen generasjoner etter krigen har lest mindre Donald enn denne
01:54
Publisert: