Korrupsjonsjeger og fondsforvalter Bill Browder i Hermitage mener Nordea har hvitvasket 175 millioner dollar via kontoer i Norge og Norden.

Browder og hans team med korrupsjonsjegere mener Nordea har fulgt samme modus operandi som Danske Bank, som hvitvasket milliarder av kroner via sin filial i Estland i perioden 2007–2015. Skandalen førte til at Danske Banks norske toppsjef Thomas Borgen måtte gå av for en måned siden.

– Siden drapet på Sergej Magnitskij har vi jobbet full tid med å etterforske hvor de russiske korrupsjonspengene har tatt veien. Avsløringen av Nordea er bare foreløpig siste kapittel i denne etterforskningen, og det kommer mer, sier Browder til DN.

Magnitskij var advokat for Browders fondsforvalterselskap Hermitage i Russland. Han døde i politiets varetekt i Moskva i 2008 da han etterforsket en stor korrupsjonssak.

– Bankdirektørene i Nordea har, som i Danske Bank, sett seg blind på mulighetene til å tjene penger. Selv om en enkel sjekk ville vist at det dreier seg om blodpenger, sier Browder.

Han mener også å kunne bevise at Nordea har samarbeidet med Danske Banks beryktede filial i Estland for å hvitvaske penger. Filialen i Estland er sentral i skandalen som har rystet Danske Bank i høst.

Nordiske kontoer

I rapporten som denne uken ble overlevert til Økokrim beskriver Browder og Hermitage ni millioner dollar (vel 73 millioner kroner) som skal ha blitt hvitvasket via 18 Nordea-kontoer i Norge.

En tilsvarende rapport til den svenske Ekobrottsmyndigheten beskriver korrupsjonsjegerne at til sammen 175 millioner dollar skal ha blitt hvitvasket via Nordea-kontoer i Sverige, Norge, Danmark og Finland, fra Baltikum.

  • 151 millioner dollar fra 128 kontoer i Ukio Bank i Litauen til 287 Nordea-kontoer i Danmark.
  • 15 millioner dollar fra 16 kontoer i Danske Banks filial i Estland til 60 Nordea-kontoer i Sverige, Finland og Danmark.
  • 9 millioner dollar fra ni kontoer i Ukio Bank i Litauen til 18 Nordea-kontoer i Norge.

Browder hevder å føre bevis for at pengene kom fra korrupsjonssaken som førte til den russiske advokaten Sergej Magnitskijs død i 2008. Han sier mesteparten av pengene som ble kanalisert via Nordea kom fra fiktive selskaper uten kjent virksomhet, fra kontoer i Baltikum der de ikke hadde legitim virksomhet, i navnene til personer som ikke hadde noe å gjøre med disse selskapene. Enten ved at disse personene lånte ut sine identiteter, eller ved tyveri av identiteter. I de aller fleste tilfellene er det snakk om personer fra det tidligere Sovjetunionen.

Selskapene som er involvert er ofte registrert i skatteparadiser som De britiske jomfruøyene (BVI), Panama, Belize og Kypros. De reelle eierne er ifølge Browder kjente russiske kriminelle.

Browder mener det fra Nordeas side dreier seg om grov forsømmelse eller bevisst bistand, eller en kombinasjon av de to, for å hvitvaske penger.

– Denne kriminelle virksomheten hadde ikke vært mulig uten bankene. Her skulle alle røde lys blinket, sier Browder.

Han håper Økokrim nå starter en egen etterforskning, og han understreker at harde straffer må til for å komme uvesenet med hvitvasking til livs.

– Banker må bøtelegges hardt, karrierer må legges i grus, folk må kastes i fengsel, sier Browder.

«Økokrim kan bekrefte at vi har mottatt en anmeldelse fra Hermitage Capital Management. Vi går nå gjennom anmeldelsen, og har ikke ytterligere kommentarer», opplyser Økokrim onsdag morgen.

Nordea svarer

Kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen i Nordea forteller at de er kjent med rapporten.

– Vi er kjent med rapporten, og i Nordea har vi et nært samarbeid med relevante myndigheter i alle land der vi har virksomhet. Vi går ikke inn på detaljer i disse dialogene. For å bekjempe økonomisk kriminalitet er det en del av vår daglige virksomhet å kontinuerlig granske kundeaktiviteter. I alle tilfeller der vi mener det er mistenkelige transaksjoner, rapporterer vi det til myndighetene for videre behandling. Grunnet banktaushetsplikten, som er regulert av loven, kan vi ikke kommentere enkeltkunder, sier Steffensen.

– I løpet av de siste årene har Nordea gjort store investeringer i å styrke vår bekjempelse av hvitvasking og andre former for økonomisk kriminalitet i alle land hvor vi har virksomhet, legger han til.

Stadig drapstruet

Browder og hans team i Hermitage har nå i ni år drevet etterforskning av korrupsjon, særlig i Russland og det tidligere Sovjetunionen. Han er klar på at denne virksomheten ikke hadde vært mulig uten hjelp fra banker og andre samarbeidspartnere i Vesten.

Virksomheten gjør at Browder figurere høyt på president Vladimir Putins svarteliste. Under toppmøtet mellom Putin og Donald Trump i sommer luftet Putin muligheten for å få Browder utlevert til Russland. En tanke Trump først var positiv til, men som han avslo etter en tenkepause og noen gode råd.

Browder forteller om et liv fylt av trusler, og han peker på Russland som den skyldige. Men han understreker at han ikke angrer, og at han ikke er redd.

– Jeg lever under konstant beskyttelse, og jeg er truet med drap, kidnapping og arrest. Men vi jobber langsiktig og skreller løken lag for lag for å komme til sannheten. Det skal ikke lønne seg å hjelpe russiske gangstere, sier Browder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Jeg vil ikke snakke om den saken der.
Nkom-direktør vil ikke kommentere strid om radioantenne etter dab-møte.
01:46
Publisert: