En konto i Panama, et hyttefelt i Nissedal og en fiktiv arv er blant temaene i straffesaken som skal opp for Oslo tingrett de neste fire ukene. Økokrim har tiltalt Geir Jøran Wilhelmsen for bedrageri av mer enn 30 millioner kroner overfor flere privatpersoner og en bank. Tiltalte skal ha gitt inntrykk av å ha hatt en betydelig arv i vente fra skipsreder Wilhelm Wilhelmsen.

Skipsreder Wilhelm Wilhelmsen, som deler etternavn med tiltalte.
Skipsreder Wilhelm Wilhelmsen, som deler etternavn med tiltalte. (Foto: Gorm K. Gaare)

Bedrageriet skal i hovedsak ha skjedd overfor tiltaltes tidligere forretningspartner Sigurd Steen. Gjennom en årrekke med lån og mislykkede investeringer skal Steen ha blitt bedratt for minst 25 millioner kroner, ifølge Økokrim. Samarbeidet skal ha startet i 2006 med et oppsiktsvekkende bud på en fergegigant.

Livsverk på spill

I mai 2006 la det lille selskapet Nor-Ferries med tilhold ved Tyrifjorden i Buskerud inn bud på rundt fire milliarder kroner for rederiet Silja Line, som opererte åtte ferger i Østersjøen. Geir Jøran Wilhelmsen sto oppført som hovedeier. Wilhelmsen selv hadde hverken formue eller inntekt. Hans selskap Nor-Ferries, som han eide sammen med styreformann Sigurd Steen, hadde under fem millioner kroner i aksjekapital.

Wilhelmsen kommenterte overfor DN 18. mai 2006 at «jeg skjønner at det blir stilt spørsmål ved at et lite selskap som dette kan gjennomføre en slik handel. Vi stikker hodet frem og må bare regne med at vi får litt juling».

Oppkjøpet ble aldri gjennomført, og det skulle gå ti år og en rekke låneopptak før tiltale for bedrageri ble tatt ut 30. juni 2016 av Økokrim. Mesteparten av pengene Wilhelmsen mottok fra Steen, skal være hentet fra en Panama-konto som Steen skal ha hatt lovlig tilgang til. Til DN sier Steen at han i dag er i en vanskelig økonomisk situasjon.

– Nå har jeg Namsfogden etter meg. Det er en trist historie som har gått ut over mange mennesker. Både mitt og andres livsverk står på spill, sier Steen, som i dag jobber som bussjåfør.

Lånte av lokalbank

I 2012 skal Wilhelmsen ha fått 5,6 millioner kroner i lån fra Bamble og Langesund Sparebank for et hyttefelt der han selv trakk i trådene på både selger- og kjøpersiden. Ifølge tiltalen skal Wilhelmsen selv ha tatt 2,13 millioner kroner som «finders fee» av en kjøpesum på syv millioner kroner. Økokrim mener banken ble svindlet for 4,3 millioner kroner.

Tiltaltes advokat Benedict de Vibe uttaler til DN at hans klient bestrider straffskyld.

– Min klient mener at ingen er blitt ført bak lyset. Han sier at dette har vært lån til ulike forretningskonsepter som han har drevet sammen med blant andre han som fremstår som fornærmet i saken, sier de Vibe.

Tirsdag starter rettssaken mot bedrageritiltalte Geir Jøran Wilhelmsen i Oslo tingrett. Her hans forsvarer Benedict de Vibe.
Tirsdag starter rettssaken mot bedrageritiltalte Geir Jøran Wilhelmsen i Oslo tingrett. Her hans forsvarer Benedict de Vibe. (Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix)

Politiadvokat Joakim Ziesler Berge, som fører saken for staten, ønsket ikke å kommentere saken overfor DN før helgen. (Vilkår)

Nå kommer hi-fi-merkene etter Apple
Helt trådløse ørepropper ble gjort kjent gjennom Apple Airpods. Nå kommer flere store navn innen hi-fi etter.
00:45
Publisert: