– Det er positivt at det nå er kommet en tiltale, men det negative er at det har tatt så lang tid, sier Vidar Strømsnes.

I 2011 investerte han tre millioner kroner i et eiendomsprosjekt på Radøy utenfor Bergen, men prosjektet ble aldri realisert.

Mannen som bisto i forbindelse med eiendomskjøpet var daværende advokat Jon Eilif Orrem. Nå er den avskiltede advokaten tiltalt av Økokrim for blant annet grov økonomisk utroskap og grovt bedrageri. Den siste posten gjelder investeringen til Strømsnes.

– Krevende etterforskning

Foruten saken til Strømsnes, omfatter tiltalen forhold knyttet til økonomisk utroskap mot en rekke personer på til sammen over to millioner kroner, samt brudd på bokføringsloven og eiendomsmeglingsloven. Strafferammen for de mest alvorlige forholdene er fengsel i inntil seks år.

Det var Bergens Tidende som først omtalte tiltalen.

– Etterforskningen har vært krevende, både på grunn av de store manglene i bokføringen og siden advokaters taushetsplikt har begrenset politiets mulighet for innsyn i virksomheten, sier politiadvokat Åsne Hana Torgersen, ifølge en pressemelding fra Økokrim.

Orrem mener selv at tiltalen bygger på et feilaktig grunnlag.

Skal ha bedratt investor

Vidar Strømsnes fra Bergen ble ifølge Økokrims tiltale bedratt av Orrem. Han investerte i desember 2011 totalt tre millioner kroner eiendomsprosjektet på Radøy, utenfor Bergen.

Strømsnes forteller til DN at han kom i kontakt med Orrem via sin samboer. Orrem hadde foreslått investeringsmuligheten på Radøy for samboerens bedrift, og dette prosjektet ble Strømsnes tipset.

– Hun hadde særdeles stor tillit til Orrem, som var en form for husadvokat for bedriften. Orrem fremstår veldig jovial og tillitvekkende, sier Strømsnes.

Orrem bisto Strømsnes i forbindelse med eiendomskjøpet, men skal ifølge tiltalen ha unnlat å opplyse om forutsetningene knyttet til en forhåndstakst og skal også ha gitt uriktig informasjon om muligheten for avkastning på prosjektet.

«Prosjektet lot seg ikke realisere, og Strømsnes tapte hele sin investering», heter det i tiltalen fra Økokrim.

Strømsnes har fått deler av beløpet tilbake gjennom et søksmål mot Orrem, men kampen om deler av beløpet pågår fortsatt i rettssystemet.

Flere tidligere klienter har også gått til sak mot Orrem, men det har kostet både tid og penger.

– Jeg har snakket med mange andre som sier at de ikke klarer å gå gjennom en rettsprosess som går over så lang tid. Mange av de andre som har saksøkt Orrem er eldre mennesker, og noen av dem er døde, sier Strømsnes.

– Bygger på et uriktig grunnlag

Advokat Per Magne Kristiansen er forsvarer for Jon Eilif Orrem.

– Orrem mener tiltalen bygger på et feilaktig grunnlag, sier Kristiansen til DN.

Forsvareren mener saken er komplisert fordi Orrem har hatt flere ulike roller, som blant annet medeier i eiendomsprosjekter, forretningsfører, samt en rådgivningsfunksjon som advokat.

Advokat Jon Eilif Orrem.
Advokat Jon Eilif Orrem. (Foto: Tor Høvik/BT)

– Særlig i ettertid, når vi vet at det er tapt mye penger, er det lett for at man fokuserer negativt på den som kan skytes på, nemlig advokaten. Vi er i full gang med å få frem faktum som skal dokumentere at tiltalen bygger på et uriktig grunnlag, sier Kristiansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Asias beste kokk driver en indisk restaurant i Bangkok
Chef Gaggan forklarer hvorfor Bangkok er blitt Asias mathovedstad.
01:56
Publisert: