Onsdagen endte med svak nedgang for de ledende amerikanske børsindeksene.

Slik så det ut ved stengetid:

  • Industritunge Dow Jones, som består av 30 håndplukkede antatt viktige aksjer, falt 1,07 prosent
  • Nasdaq Composite, som domineres av teknologiselskaper, falt 0,89 prosent
  • Samleindeksen S&P 500, som består av 500 av de største børsnoterte selskapene i USA, falt 1,07 prosent

De ledende indeksene åpnet blandet, men samtlige falt mellom 0,3-0,5 prosent etter at USAs sentralbank (Federal Reserve) publiserte et referat fra sitt forrige rentemøte i slutten av juli. Mot slutten av handelsdagen falt indeksene ytterligere, og endte solid i minus.

Blant enkeltaksjer reverserte at Tesla-aksjen noe av nedgangen fra mandag og tirsdag, med en oppgang på rundt 3,5 prosent.

Fed åpner for kutt i støttekjøp

Referatet fra møtet i sentralbankkomiteen kan gi markedene en pekepinn på når sentralbanken vil begynne å reversere noe av støttekjøpene som følge av det økonomiske sjokket ved koronapandemien.

Ifølge referatet mener mesteparten av deltagerne fremdeles at den kraftige økningen i inflasjonen er midlertidig, og at en reversering av støttekjøpene på 120 milliarder dollar i månedene må følge utviklingen i økonomien generelt.

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, mener det er helt naturlig.

– Det er ingen overraskelse at det man kaller nedtrapping rykker stadig nærmere, med tanke på at den økonomiske gjeninnhentingen er i boks. Selv om man diskuterer hvorvidt inflasjonen er midlertidig eller ikke, så er inflasjonen langt ifra det eneste kriteriet. Arbeidsledigheten har falt kraftig også, og det er god grunn til å tro at den vil falle ytterligere, sier Chen.

De fleste av fed-medlemmene forbereder seg på å trappe ned støttekjøpene i år. Men flere andre pekte på at dette ville være mer passende tidlig neste år og trekker frem tilstanden i arbeidsmarkedet i USA og usikkerhet knyttet til målet om prisstabilitet.

– Hvis de er veldig forsiktige kan de trappe ned til bare 110 eller 100. Det er det store spørsmålet nå. Sentralbanken vil trolig se an hvordan markedet reagerer, og Fed har fortsatt spaker å dra i, sier Chen.

Kamelformasjon

Hva inflasjonsutviklingen angår, spår Chen at vi vil se en kamelformasjon der inflasjonen går ned fra dagens høye nivåer, for så å stige kraftig igjen mot slutten av året.

– Vi vil få et fall i inflasjonen på grunn av alle flaskehalsene som har vært, men det jeg hele tiden har påpekt er at etter dette fallet, så vil inflasjonen komme tilbake i full styrke. Lønnsveksten vil komme, fordi arbeidsledigheten vil falle veldig kjapt.

Han peker på en finans- og pengepolitikk som har vært «helt ekstrem» det siste året.

– Hvis lønnsveksten kommer opp om et halvt år og ledigheten faller kjapt, henger det sammen med stimuliene myndighetene har kjørt det siste året. De har brukt penger som fulle sjømenn på infrastruktur, gode trygdeordninger, mens statsgjeldsgraden har eksplodert og kommet over 100 prosent av bnp for første gang på lenge.

Fortsatt overvekt aksjer

Smitten har økt kraftig i USA den siste tiden, men Chen tror ikke det vil gi store utslag i markedene.

– USA og Storbritannia er langt fremme i vaksineringen, så jeg er langt mer bekymret for oppblomstring av deltavarianten i vekstøkonomier, sier han.

I slutten av mars sa Chen til DN at fondet hans hadde vektet seg noe ned i aksjer, etter en oppgang på hele 70–80 prosent.

Likevel er fondet fortsatt overvekt aksjer.

– Vi har tro på videre oppgang i aksjemarkedet, men det vil neppe komme i så høy grad som vi har sett det siste året, sier han.

– Vi er ikke så redde for inflasjonen enda, men det er fortsatt et åpent spørsmål hvor mye den vil komme opp. Heldigvis har vi tid til å endre porteføljen deretter, avslutter han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.