Britiske Hermes EOS er en av Europas største aksjonærrådgivere.
Selskapet har nå anbefalt styret i Danske Bank å undersøke hvilke muligheter det har for å saksøke personer i ledelsen etter at 2000 milliarder kroner kan ha blitt hvitvasket gjennom bankens filial i Estland i perioden 2009 til 2014.
Helt i toppen satt norske Thomas Borgen som bankens konsernsjef.
Borgen var administrerende direktør i Fokus Bank i ni år, før han rykket opp til Danske Banks hovedkontor våren 2009. Der var han øverste ansvarlig for den baltiske virksomheten frem til juni 2012. Estland inngår i den baltiske virksomheten.
Borgen ble tilsatt som konsernsjef i 2013 hvor han har sittet frem til for to uker siden. Da trakk han seg samme dag som Danske Bank la frem en opprivende granskningsrapport om hvitvaskingssaken.
Ber styret sjekke
– Styret må vurdere om ledelsen har brutt sine forpliktelser og om den kan være ansvarlig for selskapet, akkurat slik som Siemens gjorde. De må sjekke om noen burde ha gjort ting annerledes, sier sjef i Hermes EOS, Hans Hirt til Financial Times.
Hermes EOS har stått bak aksjonæropprør mot Volkswagen, Deutsche Bank og gruveselskapet Rio Tinto.
De ber nå Danske Bank om å gjøre det samme som Siemens, som saksøkte en rekke toppsjefer og medlemmer av styret etter den store korrupsjonssakenen på starten av 2000-tallet.
Skandalen dreide seg om 1,3 milliarder euro mistenkelige betalinger til høytstående politiske personer rundt om i verden for å vinne kontrakter. Det kostet Siemens rundt to milliarder euro i juridiske kostnader og bøter til amerikanske og tyske myndigheter.
Siemens daværende toppsjef Heinrich von Pierer trakk seg til slutt etter press fra styret.
Innrømmet brist
Da Thomas Borgen gikk av som konsernsjef for to uker siden sa han at det ikke var noen tvil om at Danske Bank feilet som organisasjon i perioden 2009 til 2015. Han erkjente at han skulle engasjert seg mer i den estiske filialen da han hadde direktøransvar der fra våren 2009 til 2012. Han sa han skulle iverksatt granskningen tidligere.
Thomas Borgen ble frikjent juridisk sett og skal etter planen få med seg en etterlønn på godt over ti millioner kroner.
Styreleder Ole Andersen i Danske Bank sa han fortsatt hadde tillit til Borgen, men innrømmet også at saken kunne vært håndtert langt bedre.
– Det har vært en ganske alvorlig svikt i ledelsen, også på konsernnivå, som gjorde at dette ikke ble stoppet, og fikk utvikle seg videre, sa Andersen.
Stor aksjonærmisnøye
Det har vært stor misnøye blant investorene over hvordan Danske Bank har håndtert hvitvaskingskandalen, skriver Financial Times.
Hirt i Hermes EOS sier selskapet har ønsket å jobbe sammen med styret i Danske Bank og styreleder Ole Andersen for å forstå hvordan skandalen kunne skje.
– Hva slags informasjon hadde styret, og var det en kultur for å sende kommunikasjon om dårlige nyheter oppover, sier han til avisen.
Også Deminor, en annen store aksjonærrådgiver, har etterspurt en spesialetterforsker som skal delta på Danske Banks neste årsmøte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.