Ole Andreas Halvorsen fra Østfold er blant verdens rikeste hedgefondforvaltere og forvalter rundt 200 milliarder kroner gjennom hedgefondet Viking Global Investors.
Halvorsen lekte seg gjennom dotcom-boblen og hadde en avkastning på over 84 prosent mens resten av verden falt sammen under teknologiraset. Han har fortsatt å gjøre det knallgodt i teknologi, men natt til torsdag fikk Halvorsen og hans Viking Global Investors et beinhardt slag i siden da Facebook raste i etterhandelen på Wall Street.
Megatap på Facebook
Den norske stjerneforvalteren har de siste årene lastet opp med amerikanske teknologiaksjer, og har sittet på enorme posisjoner i de aller største gigantene.
I mars i år mer enn doblet Halvorsen hedgefondets eksponering i Facebook. Siste tilgjengelige posisjonsoppdatering viser at Facebook var fondets desidert største investering og utgjør ni prosent av porteføljen.
Hedgefondet til Ole Andreas Halvorsen har rundt 9,35 millioner aksjer i Facebook, som før selskapets rapportering for andre kvartal onsdag var verdt 16,5 milliarder kroner.
Markedet var lite imponert over hva Facebook kunne vise til i andre kvartal og analytikere som følger selskapet mener Facebook ikke hadde informert godt nok om at brukerveksten fremover ville bli lavere.
Aksjen falt mer enn 20 prosent i etterhandelen.
Få timer etter var Viking Global Investors Facebook-posisjon barbert med hele 3,3 milliarder kroner.
Tigergutten fra Østfold
Ole Andreas Halvorsen forlot Norge etter han gikk ut av sjøkrigsskolen på 80-tallet. Han flyttet til USA og gikk ut av eliteskolen Stanford University i San Francisco som en av de beste i sitt kull.
Mens Halvorsen briljerte på Stanford var finanslegenden Julian Roberton, selveste «Mr. Hedge fund» og en av USAs største hedgefondforvaltere, i ferd med å bygge opp hedgefondet Tiger Management som skulle bli startskuddet for den moderne hedgefondbransjen – og veien til suksess for Ole Andreas Halvorsen.
Østlendingen ble etter Standford introdusert for Robertson og steg kjapt i gradene i Tiger-systemet. Etter hvert ble han nummer to i rekken etter Tiger-sjef Julian Robertson, men sluttet brått og tok med seg stjerneanalytikerne Brian Olson og David Ott for å etablere Viking Global Investors.
Halvorsen er en av nærmere 40 avhoppere fra Tiger som har startet egne hedgefond siden Robertson og Tiger stengte ned i 2000. På Wall Street går Halvorsen og de andre avhopperne bare under navnet «Tiger Cubs», på norsk «tigergutter».
Ifølge Forbes er Halvorsen verdens niende rikeste hedgefondforvalter.
– Han er antagelig den største. Helt klart en av, om ikke den beste, sa Robertson om Halvorsen til DN i fjor.
Eide nær én prosent av Facebook
Halvorsen og Viking Global Investors har vært investert i Facebook nesten helt siden Mark Zuckerberg tok det på børs i 2012. Posisjonsoppdateringer viser at Halvorsen gikk inn i Facebook høsten 2013. Høsten etter solgte fondet alt av Facebook-aksjer, og gikk ikke inn igjen før halvannet år etter.
Da gikk det inn med en gigantposisjon på 20 millioner aksjer i Facebook, som på det tidspunktet var verd nær 19 milliarder kroner. Den posisjonen utgjorde nær én prosent av Facebook.
Tross det siste krasse fallet i Facebook-aksjen er det ingen tvil om at hedgefondet over tid har tjent store penger på å satse på Zuckerberg.
Viking Global Investors nest største investering er Googles morselskap Alphabet. Der har de 993.000 aksjer som torsdag er verd 10 milliarder kroner.
Flust av nordmenn
Da Halvorsen startet Viking i 1999 skjøt han selv inn 50 millioner dollar i hedgefondet, mens hans to partnere bidro med mellom to og fire millioner dollar hver. Hedgefondet har kontorer i New York, London, Hongkong og San Francisco og har gjennom årene tiltrukket seg en rekke kjente norske investorer. Egil Stenshagen, Knut G. Aspelin, Jan Petter Collier og Johan H. Andresen er blant formuende nordmenn som har satset på Halvorsens fond.
Halvorsen hadde rett til 55 prosent av overskuddet til hedgefondet. Om det har endret seg er uvisst. Det første året bevilget han seg selv 55 millioner dollar i kompensasjon. Året etter 78 millioner dollar.(Vilkår)