Nordmannen Ole Andreas Halvorsen er sjef og grunnlegger av Viking Global Investors, som lever av å forvalte pengene til velstående personer. For ikke lenge siden figurerte Halvorsen selv på listen over USAs best betalte hedgefondforvaltere med en inntekt på 4,3 milliarder kroner.

Hedgefondet Viking Global Investors har gjennom en årrekke vært tungt investert i flere av de store amerikanske teknologiselskapene. Den største enkeltposisjonen er netthandelsgiganten Amazon, viser den siste oversikten over porteføljen per inngangen til andre kvartal.

Aksjen har mildt sagt gått bra.

Opp nesten 60 prosent

Gitt at han har beholdt noenlunde samme beholdning i Amazon, kan Halvorsen og fondet hans ha fått en eventyrlig avkastning.

Siden inngangen til andre kvartal og frem til nå har Amazon-aksjen steget totalt om lag 60 prosent. Selskapet satte nylig ny toppnotering med en kurs på over 3000 dollar. Legger man til grunn at fondet fremdeles sitter på samme antall aksjer, har det gitt en svimlende papirgevinst på 1,062 milliarder dollar i perioden, rundt ti milliarder kroner.

Det er for eksempel mer enn hele markedsverdien til flyselskapet Norwegian.

Med denne beholdningen eier hedgefondet til Halvorsen Amazon-aksjer for i overkant av 25 milliarder kroner.

Forvalter 250 milliarder

Viking Global Investors har Netflix som sin tredje største posisjon, ifølge Bloomberg.

Med samme beholdning i dag vil Halvorsen ha en papirgevinst i selskapet på 350 millioner dollar, tilsvarende 3,3 milliarder kroner.

Kursutviklingen til de to teknologigigantene er slik siden 31. mars:

  • Amazon: steget 60 prosent
  • Netflix: steget 35 prosent

Børsoppgangen gjør at Viking Global Investors har en samlet forvaltningskapital på nesten 250 milliarder kroner.

«Tigergutt»

Ole Andreas Halvorsen forlot Norge etter han gikk ut av sjøkrigsskolen på 1980-tallet. Han flyttet til USA og gikk ut av Stanford-universitetet i San Francisco, en av USAs fremste læringsinstitusjoner, som en av de beste i sitt kull.

Mens Halvorsen briljerte på Stanford, var finanslegenden Julian Robertson, omtalt som «Mr. Hedge fund» og en av USAs største hedgefondforvaltere, i ferd med å bygge opp hedgefondet Tiger Management som skulle bli startskuddet for den moderne hedgefondbransjen – og veien til suksess for Ole Andreas Halvorsen.

Han ble etter Stanford introdusert for Robertson og steg kjapt i gradene i Tiger-systemet. Etter hvert ble han nummer to i rekken etter Tiger-sjef Julian Robertson, men sluttet brått og tok med seg stjerneanalytikerne Brian Olson og David Ott for å etablere Viking Global Investors.

Halvorsen er en av nærmere 40 avhoppere fra Tiger som har startet egne hedgefond siden Robertson og Tiger stengte ned i 2000. På Wall Street går Halvorsen og de andre avhopperne bare under navnet «Tiger Cubs», på norsk «tigergutter».

Ifølge magasinet Forbes er Halvorsen verdens niende rikeste hedgefondforvalter.

– Han er antagelig den største. Helt klart en av, om ikke den beste, sa Robertson om Halvorsen til DN i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.